Türkiye'de büyüyen sığınmacı sorununda çözüm, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye Arap Cumhuriyeti Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın görüşmesinde görülürken, Erdoğan görüşmek için şartlarını sıralamıştı. Esad ise görüşmek için tek şartını açıkladı. Esad, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesini istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Esad arasında yıllardır süregelen siyasi kriz nedeniyle Türkiye’ye milyonlarca sığınmacı yerleşmiş, Türkiye de Kuzey Irak'taki askeri gücünü artırmıştı. Muhalefet her geçen gün giderek büyüyen sığınmacı sorununun çözümü ve sığınmacılaarın geri gönderilmesi için tek yolun Esad ile diyalog olduğunu vurgularken, hükümet bu duruma duyarsız kaldı.

"TEK ŞARTIM TÜRKİYE’NİN SURİYE TOPRAKLARINDAN ÇEKİLMESİ"

Esad, İran Dışişleri Bakanı ile Suriye-İran ikili ilişkilerini görüştü. Esad, bölgedeki durumu ve Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşüne ilişkin yapılan görüşmelerde bununla ilgili çalışmaların yanı sıra Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesi ve Şam ile Ankara arasındaki normal ilişkilerin geri dönüşü için gerekli bir koşul olarak bunun gerçekleşmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan da Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğine belirterek, Suriye ile İran arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesinin önemine vurgu yaptı İranlı Bakan, ülkesinin Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi’nin Suriye ziyareti sırasında imzalanan anlaşmaları uygulama konusundaki istekliliğine dikkat çekti.

‘‘ERDOĞANIN KOŞULLARI ALTINDA OLMAZ’’

Daha önce Sky News Arabia'ya verdği röpordajda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Erdoğan'ın istediği koşullar altında görüşmeyeceğini ifade eden Esad, "Görüşme Erdoğan'ın koşulları altında olamaz" demişti.

Erdoğan ise 17 Temmuz'da yaptığı açıklamada "Biz Beşar Esad’la görüşme noktasında kapalı değiliz, görüşürüz. Bütün mesele, onların bize yaklaşım tarzı. Esad maalesef Türkiye’nin Kuzey Suriye’den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz, çünkü biz orada terörle mücadele ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Editör: Yadigar Hanım