2023 bütçesi ve tarıma destek

Öncelikle ülkemize hayırlı olsun. İnşallah ek bütçeler hazırlamak zorunda kalmayız. Zira önümüzde önemli ve kritik bir seçim var.

Öyle görünüyor ki, hükümet ya da Cumhurbaşkanı olmayan kesenin ağzını açacak ve seçim ekonomisi uygulanacağa benzemekte. İnşallah öyle olmaz ve ben yanılmış olurum.

Hepimiz hayatın içindeyiz.

1980’li yılların sonuna kadar, kendi ürettiğiyle geçinen dünyanın 7 ülkesinden biri iken, ne yazık ki artık dünyanın her yerinden tarım ürünü alır olduk. Avusturalya’dan Şili, Brezilya, Kanada, Rusya, Ukrayna’ya kadar dünyanın çeşitli ülkelerinden mısırdan, buğdaya patatesten nohuda kadar ürün almaktayız.

İşin en ilginç yanı da kendi pamuğumuzu bitirdikten sonra Yunanistan’dan pamuk, Bulgaristan’dan da saman alır haldeyiz.

Bunun nedeni, tarımı ihmal edişimizdir.

Dünya devletleri kendi tarımlarını ve tarım emekçilerini gereği gibi desteklerken biz, ne yazık ki bu alanı önemsemedik.

Ve geldiğimiz acı nokta; vatandaşımız gıdaya ulaşamaz oldu.

AKP ve Sn. Erdoğan, bu hata ve yanlışı gördüler.  Bu hatayı düzeltmek uğruna: “Tarımı Destekleme Yasası’nı” çıkardılar. (Orjinali epey uzun)  Özetle içeriği, Tarımsal desteklerin GSYH'nın yüzde 1'inden az olmaması öngörüyor. (Fazla olabilir ama az olamaz.)

Çok ama çok da iyi ettiler.

Buraya kadar iyi!

Yasa gereği gibi uygulanıyor mu?

İşte sıkıntı ve sakatlık da burada!.

Yasa tam uygulansa idi: 2023 yılında Tarıma 156 milyar lira destek verilmesi gerekirdi yasa gereği.

Verilecek destek için ayrılan miktar ne yazık ki: 2023 için sadece 54 milyar lira. Yani yaklaşık 3’te 1’i

Nerde yasa, nerde yasanın gereği?

Hani nerede çiftçiyi, köylüyü, tarımı Avrupa standartlarında desteklemek ve teşvik?

Şimdi sıkı durun.

2023 bütçesinde KKM dahil faizler için: 565.6 milyar lira ayrılmıştır.

Faize 565.6 milyar TL, Tarıma sadece 54 milyar TL. Yani neredeyse FAİZE ayrılan paranın onda biri kadar. Sevsinler sizin Tarıma desteğinizi!..

Hani Faize karşı idiniz?

Hani “Faiz sebep, enflasyon netice” idi?

Siz tarıma şaşı bakar, eti ucuzlatmak uğruna Sırbistan’dan et ithal ederseniz, et ucuzlar mı?

Süt üreticilerinin sesini, feryadını duymaz, sağım ineklerini kestirirseniz, şimdi 1.500.000 (Bir milyon beş yüz bin) düve ithal etmenin derdine düşersiniz.

Atatürk; “Bu milletin gerçek ve hakiki efendisi KÖYLÜDÜR!” derken TARIMA vurgu yapmıştı.

Ve çiftçi anasını da alıp giderse;1litre süt 25, bir kg tereyağı 250, bir kilo tulum 220, bir kg kıyma 200, 1 kg şeker 27, bir simit 5, bir kaban 1.000.000 lira elbette olur.(Fiyatlar illere ve yörelere göre değişken olabilir)

Lütfen2006’da kendi çıkardığınız yasaya kendiniz bari saygılı olsaydınız da Türk Tarımına, hak ettiği desteği verseydiniz. Faize ödediğiniz cömertliği, keşke Tarımda da gösterseydiniz!?!?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nazım Peker Arşivi

Mucize kekik nedir?

08 Ağustos 2025 Cuma 03:35

Biz neyle eller neyle uğraşıyor

05 Ağustos 2025 Salı 01:30

Zeytinliklere kıymayın

02 Ağustos 2025 Cumartesi 22:13

Terörsüz Türkiye komisyonu ve CHP

30 Temmuz 2025 Çarşamba 11:17

Komisyon neden isteniyor

28 Temmuz 2025 Pazartesi 20:41

Neden yanıyoruz

28 Temmuz 2025 Pazartesi 00:34

Orman yangınları üzerine

25 Temmuz 2025 Cuma 14:43

Ülkede Kürt değil Türk sorunu var

23 Temmuz 2025 Çarşamba 14:37

Suriye’nin şeriatçı lideri Colani

21 Temmuz 2025 Pazartesi 12:29

Eğitimde batı bizi örnek alıyormuş

19 Temmuz 2025 Cumartesi 21:06