24 Haziran Seçimlerine Sosyolojik Bir Bakış

24 Haziran Türkiye Cumhuriyetinde bir dönüm noktası mı yoksa bir kırılma noktası mı ileriki yıllarda hep beraber göreceğiz.

Şimdilik bu seçimlerin sosyolojik yönüne bakmakta yarar var diye düşünmekteyim.

AKP ve Sn. Erdoğan neden başarılı oluyor?” Sorusuna yanıt bulmak işin özü ve sırrıdır.

Türkiye’de seçmen profilini: İlköğretim, Lise ve Yükseköğretim olarak sınıflandırmak olasıdır.

Buna göre AKP ve Erdoğan’ın oy dağılımı, seçmen profili ve yurtdışı seçmen dağılımı biraz düşündürücüdür. Okul seviyesi yükseldikçe Erdoğan’ın ve AKP’nin oy oranı düşmekte CHP ve İYİ Parti’nin oy oranı yükselmektedir.

EĞTİM DÜZEYİNE GÖRE OY DAĞILIMI-TERCİHİ (%) OLARAK

Tablodan da görüldüğü gibi İYİ Partiye verilen oylar eğitim düzeyi yükseldikçe artmakta . Bunun nedeni iyi araştırılmalı. Sosyologlar-halk bilimciler bu işe ne derler bilemem.

Bir başka ilginç veri de yurtdışında kullanılan oy oranlarıdır. Demokrasinin beşiği olan Avrupa’daki vatandaşlarımız ile şeriatla ya da bir başka ifadeyle Müslüman ülkelerde kullanılan oy oranlarındaki tersliktedir.

Olabildiğince yasalarla korunan bir ülke olan Almanya’da ki vatandaşların oy tercihi ile ABD-Umman-Katar-B.A.E’leri gibi İslam beldelerinde yaşayan yurttaşlarımızın oy tercihlerindeki garipliktir. Almanya, Anadolu’dan giden işçi kökenli vatandaşlarımızdan ABD ise daha ağırlıklı öğrenci, profesyonel akademisyen, girişimcilerden oluşan bir seçmen profiline sahiptir.

Bir başka gerçekte, yükseköğrenimlilerle İlköğretimliler arasındaki kutuplaşmadır. Bu seçimin galibi, ilköğretimlilerdir.

Çok ilginç ve çok düşünülmesi gereken bir sonuç!..

Esen kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nazım Peker Arşivi

Mucize kekik nedir?

08 Ağustos 2025 Cuma 03:35

Biz neyle eller neyle uğraşıyor

05 Ağustos 2025 Salı 01:30

Zeytinliklere kıymayın

02 Ağustos 2025 Cumartesi 22:13

Terörsüz Türkiye komisyonu ve CHP

30 Temmuz 2025 Çarşamba 11:17

Komisyon neden isteniyor

28 Temmuz 2025 Pazartesi 20:41

Neden yanıyoruz

28 Temmuz 2025 Pazartesi 00:34

Orman yangınları üzerine

25 Temmuz 2025 Cuma 14:43

Ülkede Kürt değil Türk sorunu var

23 Temmuz 2025 Çarşamba 14:37

Suriye’nin şeriatçı lideri Colani

21 Temmuz 2025 Pazartesi 12:29

Eğitimde batı bizi örnek alıyormuş

19 Temmuz 2025 Cumartesi 21:06