Almanya ve Türkiye‏

Almanya ve Türkiye ?
Bir seçim daha geçti, bayan Merkel yeniden başbakanlığa seçildi...

CDU Ve SPD Büyük koalisyon kurdular ve ilk defa Türk kökenli bir milletvekili bakanlık koltuğuna oturdu...

Bu koalisyon Türk Alman dostluğunu inşallah kuvvetlendirir.

Evet .!
İki eski müttefik birinci dünya savaşının iki dost ülkeleridir.
Bu dostluğun pekişmesi gerekirken ,yabancı düşmanlığının , sadece Türk düşmanlığına dönüşmesi ilginçtir.

Halbuki Almanya ve Türkiye arasındaki dostluğun, daha çok artması gerekirdi,dostluğu artıracak en önemli faktör ise, 1960 ikili anlaşmaları ile Almanya'da çalışan ve Almanya'nın kalkınmasında ,Türklerin önemli ölçüde katkısı olmuştur.

Normal olarak çok Almanın bir Türk ile ilişkisi vardır,iş arkadaşı komşuluk , kız alıp kız verdiğimizden dolayı , Almanların çoğu bir şekilde Türklerle içiçedir.Almanların büyük bir kısmıda zaten Türkiye'yi ziyaret etmiştir.

Almanya'da Türkler 50 yıla yaklaşan dönemde,siyasetçi işadamı akademisyen sporcu,her branşda insanlar çıkarması na rağmen, ciddi manada Bir lobi oluşturamamıştır.

Zamana göre değişen iki ülkenin, bu iki milletin duruşu normal bir şekile dönüşmesi gerekmektedir.

Almanya'da yabancılarla ilgili hem çıkan kanunlarda,hem seçme ve seçilme noktalarında,' işleri kolaylaştırması gerekirken, zorlaştırmasını anlamak mümkün değildir.

Almanya'daki Türkler günlük geçici insanlar değil,büyük bir çoğunluğu buraları vatan yapmıştır,Almanların acısı ile üzülen,sevinci ile sevinen bir nesil ortaya çıkmıştır.

Aslında Almanlar bizim milletimizi özellikle,burada doğan çocukları kabullenip, ayırım yapmadan davransa bu insanlardan, daha fazla faydalanabilir.
Türk gençlerinin Almanlardan faydalanması,Alman Gençler'ininde Türkler'den faydalanması gerekmektedir.

Türk gibi başlayıp,Alman gibi bitirme bir metoddur,Almanların
Teorik becerileri ve bizim milletimizin pratik becerileri, bence bilinmesi gereken iki önemli maharettir.

Diğer Avrupa ülkelerinde Almanlarla olan geçmişteki iş birliğimiz olmadığını bildiğimiz içindir,içiçe olan bu iki toplumun arasında akrabalık bağları oluşmuştur,dünyada Almanya'nın önemli bir etkinliğinde, en çok Türk halkı tarafından takip edildiğine inanıyorum.

Almanya için 70'li yıllarda bir sürü , türkü şarkı şiir yazılmıştı,sinema filmleri tiyatrolar piyesler çevrilmişti,Alman kültürü belkide birbirine gidip gelmesede , Türkler tarafından en çok bilinen kültürler arasındadır.

Avrupa'da belkide Müslüman olmayan bir ülkede , en fazla cami Almanya'da bulunmaktadır.bunlara rağmen hala Alman devletinin, islam dinini resmi din olarak tanımaması çok acı bir gerçektir.

Almanya'da parlementerler arasında , bir çok Türk'ün olması gelecek için umut veriyor, temsilde sivil kitle örgütlerinin , nispi bir şekilde temsil edilmesinin ,Almanya'ya daha fazla katkı yapacağına inanıyorum.

Sivil kitle örgütü mensuplarının, siyasette önü kesildiği için,temsil edilmekte zorluklar yaşamaktadır.

Almanya'nın siyasi iktisadi ve sportif olarak, toplumun bütün faliyetlerinde yer alan Türkleri, daha iyi bir konuma getirmesi, Alman devletinin menfaatine olacağını bilmelidir.

Dışlanmış Türk toplumunun Almanya'ya faydası olmaz,aksine zarar verir,Alman dostların görmesi gereken , en önemli gerçek bunu anlayabilmektir.

Almanya'da kurulan yeni hükumetin Türk asıllı bakanından , müslümanların dini bayramlarını dikkate alarak tatil proğramına aldırır temennisi ile kendisine başarılar diliyorum.

Allah'a emanet olunuz.


Habib Yalçın 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi