Ekonomist Mustafa Sönmez, konut fiyatlarındaki fahiş fiyatların  nasıl düşürüleceğini açıkladı. Sönmez,  sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Faizin cazibesiyle konut çözülür" dedi.

Yüksek enflasyon ve dolar kurunun  sürekli yukarı yönlü hareketi ile ekonomik kriz giderek derinleşiyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faiz artırımı ile yıl sonu enflasyonunun yüzde 60'ın üzerinde olması bekleniyor.

Ekonomideki kaos büyürken, konut fiyatları ve kiralar da kontrol edilemez şekilde yükseldi. Ekonomideki bu olumsuzluklara dayanarak, konut fiyatlarının düşürülmesine ilişkin bir paylaşım yapan Sönmez, "Öyle akıl dışı işler yaptılar ki konut fiyatları, faizlerin düşürülmesi ile başını aldı gitti" diyerek, şunları söyledi:

"TL faizlerinde hızlı artış, işyerlerini gaayrimenkut satmaya zorlar, faizin çazibesi ile konut çözülür. Şişen konut balonunda patlama kaçınılmaz. Faiz konusunda ihtiyat biraz da bundan.çok fena şişmiş  bir  konut  piyasası var."

Sönmez, paylaşımında ayrıca, "2021 başına göre konut fiyat artışı yüzde 457, döviz yüzde 165, TÜFE yüzde 153. TÜFE ile konut arasında 300 puan fark var. TL faizlerin ani artışı, konut fiyatlarını aşağı çeker ve bir kaos kaçınılmaz"  ifadelerine yer verdi.

MERKEZ BANKASINA GÖRE KONUT FİYAT ENDEKSİ  ARTTI

Merkez Bankası'nın verilerine göre, Konut Fiyat Endeksi mayıs ayında yüzde 3,6 arttı. Yıllık artış yüzde 103,6 seviyesinde gerçekleşirken, son iki yılın en yavaş artışını kaydetti.

Endeks değerleri, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre İstanbul'da yüzde 95,2, Ankara'da yüzde 113,2 ve İzmir'de 106,2 arttı.

Editör: Yadigar Hanım