Öksürük, vücudumuzun hava yolumuzu temizlemek ve korumak için yaptığı bir eylemdir. Ancak bazen öksürük çok uzun sürer veya başka şikayetlere eşlik eder. Bu durumda öksürüğün altında yatan ciddi bir hastalık olabilir. Örneğin, zatürre, kalp yetmezliği veya kanser gibi.

Öksürüğün süresi ve özelliği, hastalığın tanısında önemli ipuçları verir. Öksürük 3 haftadan kısa sürüyorsa akut, 3-8 hafta arasında sürüyorsa subakut, 8 haftadan uzun sürüyorsa kronik olarak adlandırılır. Öksürük balgamlı veya kuru olabilir. Ayrıca kanlı öksürük, nefes darlığı, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, kilo kaybı, bacaklarda şişlik ve ateş gibi belirtiler de öksürüğe eşlik edebilir.

Öksürüğün tedavisi, nedenine göre değişir. Öksürüğe sebep olan hastalık tedavi edildiğinde, öksürük de geçer. Öksürüğü azaltmak için bol sıvı içmek, alerjenlerden uzak durmak, reflü varsa diyet yapmak ve doktorun önerdiği öksürük kesicileri kullanmak yararlı olabilir. Bazı durumlarda, öksürüğün nedeni bulunamaz. Bu durumda, hayat kalitesini bozan öksürük için, yan etkisi az olan ilaçlar ve solunum egzersizleri uygulanabilir.

Vitamin ve Mineral Takviyelerinde kullanım önerileri Vitamin ve Mineral Takviyelerinde kullanım önerileri

Öksürük, kış aylarında daha sık görülür. Bu, viral üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, kronik akciğer hastalıkları ve hava kirliliği gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Bunların dışında, öksürüğün başka sebepleri de olabilir. Bu sebepler arasında zatürre, akciğer pıhtısı, kalp yetmezliği ve üst hava yolu öksürük sendromu sayılabilir.

Kaynak: Haber merkezi