Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü ile Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü polisleri, İstanbul’da “Askeri ve Siyasi Casusluk Operasyonu” düzenledi. Operasyonda Türkiye'deki Filistinli kişi, kurum ve STK'ları izleyerek, İsrail İstihbarat Servisi (MOSSAD) adına casusluk yapan yaptığı belirlenen 44 şüpheli gözaltına alındı.

İsrail Ulusal İstihbarat Servisi MOSSAD ile bağlantılı oldukları değerlendirilen ve MOSSAD'ın yönlendirmesi ile Türkiye'de bulunan Filistin uyruklu kişi, kurum ve sivil toplum kuruluşlarını danışmanlık adı altında özel dedektiflik faaliyetleri çerçevesinde para karşılığında gizli bir şekilde takip eden şahıslar tespit edildi. Gizli şekilde özel dedektiflik faaliyeti içerisinde olan bazı 'danışmanlık' firmalarının çalışanlarının da aralarında olduğu şüphelilerin verdikleri bilgilerle; iddialara göre bilgileri MOSSAD'a aktarılan söz konusu kişiler hakkında tehdit, para transferi ve sosyal medya üzerinden itibarsızlaştırma faaliyetleri yürütüldüğü saptandı.

Şüphelilerden 7'si İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'ndeki yasal işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Zanlılar, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

13 firari şüpheliyi yakalama çalışmaları devam ederken, diğer şüphelilerin ise Terörle Mücadele Şube'deki sorgusunun sürdüğü bildirildi.

DERNEK BAŞKANI YETİMOĞLU DA GÖZALTINA ALINDI

Gözaltına alınan isimler arasında 2007'de kurulan Özel Dedektifler Derneği'nin kurucu başkanı ve Maviay Özel Dedektiflik şirketinin de kurucusu olan İsmail Yetimoğlu da bulunuyor.

Derneğin internet sitesinde, Yetimoğlu ile ilgili verilen bilgide, 23 yıllık devlet memurluğu görevinden emekli olduktan sonra 2003'te özel dedektiflik yemini ettiği yer alıyor. Yetimoğlu hakkında aynı sitede, birçok üniversitedeki ulusal ve uluslararası etkinliklerde konferanslar ve seminerler düzenlediği, bir devlet üniversitesinde 'Özel Dedektif Araştırma Teknikleri ve Yöntemleri' dersi verdiği de aktarılıyor.

GEÇEN YIL DA 15 MOSSAD CASUSU YAKALANMIŞTI

MİT, geçen yıl yaptığı başka bir operasyonda Türkiye'de yaşayan Filistin uyruklu kişilerle ilgili bilgiler toplayan 15 MOSSAD casusunu yakalamış, gözaltına alınan casusların oluşturdukları özel 'fişleme' dosyalarının karşılığında binlerce euro ödemeler aldıkları ortaya çıkarılmıştı.

Editör: Yadigar Hanım