Yerel seçimlere sayılı günler kala, siyasi partiler arasındaki işbirliği görüşmeleri son aşamaya geldi. AKP ile Yeniden Refah Partisi arasında uzun süredir devam eden görüşmelerde bir türlü anlaşma sağlanamayınca, Yeniden Refah Partisi kendi adaylarıyla yola devam etme kararı almak üzereydi. Ancak AKP'nin son anda yeni bir görüşme talebiyle gelmesi üzerine, Yeniden Refah Partisi kararını erteledi.

YRP yöneticileri, AKP ile anlaşma sağlanamazsa, İstanbul için adaylarının hazır olduğunu belirtiyorlar. Adayın kim olacağı konusunda bir isim verilmezken, “Sürpriz ve dengeleri değiştirecek bir aday olacak” deniliyor.

DEM, ‘Aday çıkaracak gibi’ hazırlanıyor Seçim işbirliği için diğer iki parti olan CHP ve DEM Parti’ye bakılıyor. Ancak iki parti arasında henüz somut bir ilerleme kaydedilemediği kulislerde konuşulanlar arasında. DEM Parti, özellikle İstanbul’da CHP’ye önemli bir destek sağlayan parti olarak, batıdaki tüm il ve ilçelerde de aday çıkaracakmış gibi hazırlanıyor. Bu kapsamda, partinin il ve ilçe teşkilatlarına gönderilen genelgede, Doğu ve Güneydoğu illeriyle birlikte, partinin Batı’daki tüm il ve ilçelerde de aday göstereceği ve hazırlıkların bu doğrultuda yapılması gerektiği bildirildi. DEM Parti kaynakları, aday belirleme sürecinin sona yaklaştığını belirterek, her yerde seçime katılacakmış gibi hazırlandıklarını, CHP ile bir seçim işbirliği olması durumunda, durumu yeniden değerlendirebileceklerini söylediler.

CHP'li başkan kendi partisinden kalan borcu astı CHP'li başkan kendi partisinden kalan borcu astı

Edirne Cezaevi’nde tutuklu olan eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın İBB Başkan Adaylığı için başvuruda bulunmasının ardından DEM Parti MYK, Cumartesi günü toplanarak, son gelişmeleri masaya yatıracak. DEM Parti kulislerinde, İstanbul’da partinin kendi adayını ortaya koyacağı yüksek ihtimal olarak görülüyor. Bu doğrultuda bir karar verilmesi halinde, Başak Demirtaş’ın partinin İBB Eş Başkan Adayı olarak gösterilmesi de büyük olasılık olarak değerlendiriliyor.

İzmir ve Adana’da kararını vermemiş olan, Mersin’de ise CHP’yi destekleyeceği beklenen DEM Parti’nin, İstanbul’daki kararını gelecek haftaya erteleyebileceği belirtiliyor. CHP’de son durum CHP, DEM Parti ile görüşmelerini sürdürürken, Başak Demirtaş’ın adaylık başvurusu sonrası İstanbul’da işbirliği ihtimali azalıyor. DEM Parti’nin kendi adayını çıkarması durumunda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tekrar seçilmesinin risk taşıdığı ifade edilse de, 5 yıllık belediye başkanlığı tecrübesinin, oy potansiyelini artıracağı düşünülüyor. CHP yöneticileri, İmamoğlu’nun İYİ Parti ile birlikte DEM Parti seçmeninin de büyük çoğunluğunun tercihinin İmamoğlu olacağını savunuyorlar.

BBC Türkçe’ye konuşan bir CHP yöneticisi, DEM Parti’nin aday çıkarması halinde, İmamoğlu’nun sadece iktidara karşı değil, tüm muhalefet bloğuna karşı da mücadele edeceğine işaret etti ve bunun İmamoğlu’na yarar sağlayabileceğini belirtti: “Karşımızda, Zafer Partisi, DEM Parti, İYİ Parti, Saadet cephesi de var. Seçmen bunu fark edecek. Bunları bize kimler karşı koydu? Vatandaşın bununla ilgili refleksleri çok hızlı gelişecek. Ben bunun tarihi bir durum olduğunu düşünüyorum. Eğer İstanbul’dan zaferle ayrılırsak, ki ayrılacağımıza inanıyorum, Türkiye’nin yolu açılır.”

Kaynak: BBC Türkçe- Ayşe Sayın