Son zamanların en tehlikeli bireysel silahlanması Ülkemizde yaşanmaktadır

Bir şeye karsı olmak veya yanında olmak yada bir şeyin değişikliğini arzu etmek, bu düşündüklerinize bir çözüm üretmekten geçer. Peki biz ne kadar çözüm üretebiliyor  veya yanlış gördüklerimizi dile getirebiliyoruz.

Türkiye'de Her 4 Kişiden ikisinde Silah Var.

Tehlike artıyor, adetleri çoğalıyor, şu oluyor, bu oluyor…

Ne yapalım?

Sevgimizi de Nefretimizi de ifade etmenin yolu şiddet ve silah değildir.

Tam tersine şiddet ve silah ifade eksikliğidir.

Yurdumuzda bireysel silah bulundurma, dolayısıyla kullanma hızla arttı.

Silah kullanma, şiddetin en uç noktasıdır.

Bireysel silahlanma tartışmalarının sürdüğü Türkiye'de, son 3 yılda ateşli silahlar yüzünden kaç kişi hayatını kaybetti. İçişleri Bakanlığının, 2017 yılının ilk 3 ayında ruhsatlı silah satışında yüzde 10'luk bir artışın olduğunu açıklaması durumun vahametini gözler  önüne sermiştir. Ruhsatsızlarla birlikte Türkiye'de 20 milyon kişide, özellikle 18 yaş üstü her 3 kişiden birinde silah var! Türkiye’de son 10 yılda bireysel silahlanmanın 10 -12 kat arttığı, her dört kişiden ikisinde silah bulunduğu, bu silahların %85´i ve % 90’ının ruhsatsız olduğuna ilişkin araştırma bulguları üzerine siyasi parti ve temsilcilerinin acilen  Meclise bir  soru önergesi verilmesi gerekmektedir.

Bireysel silahlanma hakkında basında yer alan haberler sonrası ; Emniyet Genel Müdürlüğü 2017 yılında bir açıklama yayınladı. Son 11 yılda ruhsatlı silahların sayısında azalma meydana geldiğine  işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "2006 yılında 85 bin 789 silah ruhsatı düzenlenmişken, 2017 yılında bu  sayı 73 bin 38 olmuştur. Yivsiz av tüfeklerine verilen ruhsat sayısı ise 2014  yılında 126 bin 258, 2015 yılında 149 bin 534, 2016 yılında 145 bin 276 ve 2017  yılında ise 127 bin 702 artarak 1 milyon 641 bin 106 olmuştur. Yukarıdaki  rakamlar incelendiğinde bireysel silahlanmanın yıllara göre azaldığı  görülmektedir." İfadelerine yer verildi.

Peki; Bilgi Edinme Hakkı Kanunu' kapsamında İçişleri Bakanlığı’na ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bir kezde bir vatandaş olarak ben sormak istiyorum. 2016 - 2018 yılları arasında Türkiye genelinde ruhsatlı silah sayısı nedir? Görünende kayıtlı olan silahlanma sayısı belli olsa da illegal yollardan edinilen silahlanma sayısının bilinmediği apaçık ortada gibi görülüyor. Son 10 yılın en fazla bireysel silahlanması 2006 ve 2018 yılları arasında gerçekleşmiş gibi görülüyor.

15 Temmuz hain kalkışma sonrasında daha da artan bireysel silahlanma Afrin operasyonu ile birlikte bir tık daha arttı.

Söz konusu silahlanmak yada silahlanmamak değil bilinçsiz ve yersiz kullanımdır.

Ülkemizde bireysel silahlanmadaki tehlikeli tırmanış geçtiğimiz yıllarda TBMM gündemine taşınmış ve İçişleri Bakanına bazı siyasi parti temsilcileri tarafından bu konuda bilgilendirmeler yapılmış ve bireysel silahlanmanın bu tehlikeli gidişatına vurgular yapılmış ancak bir sonuca varılamamıştı. Son zamanların en çok bireysel silahlanmasını yaşayan Ülkemizde kolaylıkla silah edinmeyi  önleyecek bir çalışma var mıdır? Buda merak uyandıran bir konu olduğu gibi tehlikenin farkına varılması gerektiği de kaçınılmaz bir durumdur.

Ülkemizde bireysel silahlanma ile ilgili veriler kaygı verici boyutlara ulaşmış olmakla beraberinde kendini bilen veya bilmeyen herkesin niyeti her ne olursa olsun kolaylıkla silah edindiği bir ortamda silahla işlenen suçlarda da olağanüstü bir artış olduğu gözlenmektedir. Bireysel silahlanma ile ilgili olarak bazı sivil toplum örgütlerince yapılan araştırmalar apaçık ortadadır. Bu duruma bir önlem alınması kaçınılmaz olduğu gibi her önüne gelenin silah bulmasının yolları da kapanması gerekmektedir.

TBMM´nin de acilen konuyu gündemine alması gerekir ancak maalesef herkes bu tehlikeli durumu görmezden gelmektedir.

Bireysel silahlanmanın zorlaştırılması için siyasi parti temsilcilerinin, TBMM´ne bir Araştırma Önergesi verilmesi. Bu konuda ne yapılması gerektiğini meclisin araştırıp, bu konuda önerilerde bulunması kaçınılmaz olmuştur. Türkiye’de son 10 yılın bireysel silahlanmasının 10 -12 kat arttığını biliyor musunuz. Ülkemizde her dört kişiden ikisinde silah bulunduğu, bu silahların % 85 ve % 90´ının ruhsatsız olduğuna dair araştırma bilgilerinin basın yayın organlarında yer aldığı bilinmektedir.

Bireysel silahlanmada ki; Bu tehlikeli gidişin önüne geçilmesi gerekmektedir.

Konuyla ilgili olarak ; Bazı siyasi partilerin ve temsilcilerinin iddiaları bir ara gündeme oturmuş ancak 15 Temmuz hain kalkışma sonrasında bu iddialar ve söylemler son bulmuştur. Hemen hemen her gün silahla bir suçun işlenmesi silahlanma yaşının 15’e kadar inmesi de tehlikenin boyutlarını gözler önüne sermektedir.

Sosyal medya hesapları üzerinden ve internet aracılığı ile satışlar yapılmakta kimin ne maksatla bu silahları aldıkları bilinmemektedir. Kime ne için sattığını bile bilmeden 3 kuruş için ortada bir ticaret dönmektedir. Ver siparişi kapına kadar gelsin. 300 TL den başlayan fiyatlarla her tür Tüfek satışı internet ve sosyal medya hesapları üzerinden kolaylıkla yapılmaktadır. Ve bu silahlara herkes rahatlıkla ulaşabilmektedir.

Hükümetin bu yönde bir çalışması görülmediği gibi güvenlik güçlerinin bu konuda daha hassas olması artık kaçınılmaz olmuştur.
1- Valilikler özelinde 2006 yılından bu yana verilen silah ruhsatı sayısı nedir?

2- Hükümetin bireysel silahlanmayı teşvik ettiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu teşvikin amacı nedir?

3- Yıllara göre güvenlik güçlerince ele geçirilen ruhsatız silah sayısı nedir?

4- Bireysel silahlanmada bu tehlikeli gidişi durduracak, kolaylıkla silah edinmeyi önleyecek bir çalışman var mıdır?

5- Ruhsata tabi olmayan, av teskeresi ile kolaylıkla alınabilen pompalı tüfek gibi silahları temin etmeyi ruhsata bağlayacak bir çalışma yapılmakta mıdır? 

6- 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra bazı kişilerin sorumsuzca yaptığı silahlanma çağrısı nedeniyle ruhsatlı ya da ruhsatsız silah sayısında bir artış olduğu apaçık görülmüştür.

Ülkemiz Güçlü bir silahlı güce sahiptir.

Ülkemiz içerisinde veya dışarısında yapılacak her türlü eyleme misliyle cevap verebilecek yiğitler olduğu gibi güçlü bir ordumuz güçlü bir emniyet gücümüz ve güçlü bir devlet yapımız vardır. Buradan bir kez daha sesleniyorum silah öldürür. Bizler yaşamak için mücadele vermek zorundayız ölmek yada öldürmek için değil.

Yapılacak şeylerden bir tanesi bireysel silah konusunda, eminim ki, sağda-solda su veya bu şekilde silahlı biriyle karşılaşmış olabilirsiniz. Varsayıyorum ki, silahlı olduğuna göre, ruhsatı da vardır. Yanlış! Bunu varsaymayın. Tipoloji de zaten kendini belli eder. Onu taşıma şekli, yoklaması, fizyolojisi, onun tipolojisi bile size o hissi verir medeni bir insan olaraktan. Böyle bir adam, komsunuz, silah attı. Camları, perdeleri kapamayın. Karakola telefon edin. Şu evden, Şu balkondan silah atıldı. Yapabileceğimiz çok şey var. Bunlarla ben, sadece bir misal vermek istedim.

Bireysel silahlanmaya gerek yoktur.

Hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Devletimiz her türlü önlemi almaktadır ve her daim alacaktır.

Saygılarımla.