Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop Habertürk TV’de katıldığı canlı yayında “Cumhurbaşkanı İstanbul sözleşmesinden kararname ile çekildiği gibi Montrö’den ve diğer uluslararası anlaşmalardan da çekilebilir” dedi.

TBMM başkanı bir hukukçudur. Sayın Cumhurbaşkanının bu yetkiyi 2016’da ki şaibeli referandumdan aldığını söylemeye çalışıyor.

Ülkemizi 20 yıldır yönetenlerin halkın önüne getirdiği veya herhangi bir şekilde kanunlaştırdıkları konuların bir görünen yüzü var birde beyinlerinin bir yerlerinde milletten gizledikleri ama bir küçük kadronun bildiği arka planları var.

Mustafa Şentop’un Montrö’den çıkma olasılığını dile getirmesi ile Tayyip Erdoğan’ın son Yunanistan gezisinde Lozan’ın değiştirilebileceğini açık açık söylemesi sanki hep bir amaca yönelik görünüyor.

Lozan ve Montrö’nun karşılığı net olarak Mondros ve Sevr’dir .

Son yüz yılımızda istiklal savaşımızla vatanımızı işgal eden düşmanlarımızı denize döktük, Marmara boğazlarında (İstanbul, Çanakkale) savaş ve ticari gemilerin geçiş kontrolünü Montrö ile sağladık, vatan toprağı olan Hatay’ı devlet sınırlarımıza kattık, Kıbrıs’ta bir Türk devleti kurduk, sınırımızın güneydoğusunu savunuyor mücadele ediyoruz inşallah Güneydoğumuzda da emperyalizmi Arap çöllerine doğru kovacağız.

Montrö özelinde, kişi TBMM başkanı olmuş ama ya okumadan ya bir boşboğazlık yaparak yada emperyalizme hizmet amacı ile bir konuşma yapmış (emperyalizme hizmet eden eski devlet yöneticileri yok mu?)

Montrö den ayrılmak veya maddelerini değiştirmek konusu anlaşmanın içinde var. Şöyle yazılmış “Sözleşme taraflardan birinin veya birkaçının bir ön bildirimini Fransa hükümetine göndermesinden başlayarak, iki yıl geçinceye kadar yürürlükte kalır. Bu ön bildirim Fransa hükümetince taraf devletlere iletilir. Eğer sözleşme uygun bir şekilde sona erdirilirse, taraflar yeni bir sözleşmenin hükümlerini saptamak, ya da mevcut sözleşme maddelerinde değişiklik üzere bir konferans toplanmasını ve bu konferansa katılmayı kabul ederler.”

Madde bu.

Bu maddeden anladığımız sayın meclis başkanını Fransa hükümetine Montrö’nün şartlarını değiştirmek için müracaat edilebileceğine dair bir öngörüsü olduğudur .

Tabii Montrö anlaşmasının birde Ak Parti iktidarının son büyük vurgunu olarak planlanan “Kanal İstanbul” ile ilgisi olduğu iddiaları var.

TBMM başkanının son Montrö açıklamasının birde ABD’ye ve yeni başkan Joe Biden’e mektup yazma olarak düşünülebilir.

Çünkü Montrö anlaşmasından dünyada en muzdarip ülkelerin başında ABD gelmektedir.

Montrö ye göre Marmara Boğazlarından geçen herhangi bir devletin savaş gemisi Karadeniz’de en fazla 21 gün kalabilmektedir. Bu durum da ABD’ye Karadeniz’de bir hareket kabiliyeti vermemektedir.

Yoksa Montrö’den çekilme müracaatını ABD’ye verilen bir taviz olarak mı düşünmeliyiz?

Çok uç bir olasılık olacak ama insanın aklından da geçmiyor değil.

Bandırma vapuru ile İstanbul’dan hareket eden Mustafa Kemal’in İstanbul boğazından çıkışına izin veren İngiliz yüzbaşısına izin verdiği için çok kızanlar olabilir mi ülkemizde.

İstanbul boğazından çıkacak bandırma vapuruna izin veren İngiliz yüzbaşısına hakikaten kızanlar olabilir mi?