Artık Türkiye ekonomi sisteminde ihale yapılsa ne olur yapılmasa ne olur!

Ak Parti’nin göreve geldiği 2002 yılının Kasım Ayından günümüze kadar ‘İhale Kanunu’ 190 kez değiştirilmiştir. Bu benim tespitim değil. Devlet arşivleri böyle söylüyor. Bir ihale kukunu ile bu kadar oynanmaz.

Ak Parti İktidarının 2018 yılında ihale yasası üzerinde yaptığı düzenlemeler, Sayıştay tarafından uygun görülmemesine rağmen uygulamaya geçirdikleri ortaya çıktı. Sayıştay’ın ve bağımsız denetçilerin hiçbir görüşü ciddiye alınmadığı ifade edilmektedir.

İhale Yasasında yapılan düzenlemeye göre Cumhurbaşkanlığı ihale kanununa tabi olmadan her şeyi ihale yapmadan alabilecektir.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bağlanan ofis ve başkanlıkların yapacakları mal ve hizmet alımları ihale sistemi dışına çıkarıldı. Cumhurbaşkanlığı, ihale kanununa tabi olmadan her türlü mal ve hizmeti alabilecek

Kamu İhale Kanunu’na 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile önemli değişiklikler yapıldı.

18 Yılda İhale Kanunu’nda 190 defa değişiklik yapmak ne demektir. Kişi ve gruplara göre ihale, zamana ve zemine göre ihale, partili veya partili olmayanlara göre ihale, vs.vs.

Ak Parti’nin meşhur bir Maliye Bakanı vardı hatırlarsınız. Kemal Unakıtan. Hani ben devletin her şeyini satarım demişti. Karşı çıkanlara da babalar gibi satarım demişti. Allah rahmet eylesin. Günahı ve sevabıyla bu dünyadan göçtü. Rahmetli Unakıtan’ın Maliye Bakanlığı döneminde bir gecelik yumurta ihalesi açılmıştı. İhaleyi akşam açtılar, öbür gün ihale kapatıldı. İşte o ihalede Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan bir gecelik ihalede gemiler dolusu yumurta ithal etti ve yumurta pazarına girdi. O tarihlerde ‘Kuş Gribi’ diye bir şayia ortaya atıldı ve milyonlarca et ve yumurta tavuğu itlaf edildi. Ama bu krizi fırsata çeviren Abdullah Unakıtan yumurta piyasasına ‘Pastörize Yumurta’ şeklinde bir ürünle girmiş oldu. Anlayan anladı. Buna benzer bir gecelik ihale de rahmetli Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde yaşamıştık. Bir gecelik terlik ihalesi açılmış ve o gece kimler zengin edildi ise akşam açılan ihale sabaha kapatılmıştı.

Sevgili okuyucularım. İki yıl gecikmeli de olsa yine bir ihale faciası ortaya çıktı. Belki de bilmediğimiz daha ne gizli kalmış ihale hikâyeleri mevcuttur.

Konumuz kiralık alınan Ambulans Uçak ihalesi

Ambulans Uçak ihalesi 19 Şubat 2018 tarihinde yapılıyor. İhale ile alınan uçaklar dört yıl boyunca kullanılacak. İhale Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na bağlı Acil Sağlık Hizmetleri Genel müdürlüğü ile Katar Merkezli ‘Gulf Helikopters Şirketi’ne ait Red Star Havacılık Şirketi arasında yapılıyor. Bu ihalede asıl dikkati çeken husus uçaklara günlük 2 saat uçuş garantisi verilmesidir. İstanbul’da yapılan yol, köprü ve şehir hastanelerine verilen müşteri garantisi ile birebir aynısı. Yani sizin anlayacağınız, İhale ile alınan bu iki adet ambulans uçaklar günde diyelim ki hiç uçmadılar ama ihale gereği 2 saat uçtu gösterilerek parası ödeniyor.

Başka bir ifade ile, Sağlık Bakanlığı ve Katar ortaklı şirket arasında imzalanan sözleşmeye göre, şirkete günlük iki saatlik uçuş garantisi verildi. SB, ambulans uçakların hiç havalanmadığı günler için iki saatlik uçuş bedeli garantisi verdi. Aynı ihale maddelerine göre diyelim ki bu ambulans uçaklar normal ifade edilen uçuş süresinden fazla uçtu ise bu fazlalık söz konusu şirkete ödenecek ama hiç uçuş gerçekleşmemiş olsa bile ihaleye göre günlük 2 saatlik uçuş garantisine göre eksik ücret ödenmeyecek deniliyor. Buyurun buradan yakın diye bir tabirimiz vardır. Evet buyurun buradan yakın. İhale dediğiniz böyle yapılır. Türkiye’nin hazinesi boşaltıldı deniliyor. İşte böyle hizmet alınmayan devlet garantili ihalelerle boşaltılıyor. Bunlar es kaza ortaya çıkan ihaleler. Belki bizim bilmediğimiz daha ne ihaleler yapıldı bir İktidar bilir bir de Allah bilir.

Zor dostum zor bu koyunlar kış uykusundan uyanmadıkları sürece daha ne gizli ihalelerle muhatap olacağız demektir.

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE, VE DİYEBİLENE