ANAP döneminin Maliye Bakanı Adnan Kahveci kendisine mektupla “Size ve partinize hangi sebeple rey vereyim” diye yazan seçmenine bir cevap yazmış

Zaman ve şartlar göz önünde bulundurularak okuyalım lütfen

**

1- Devlet bakanlığım dönemimde sorumluluğuma verilen kurumları zarardan kara geçirmeye çalıştım ve başarılı oldum.

Örneğin PETKİM’e dinamizm getirdim PETKİM yöneticilerine gereken inisiyatifi verdim.

Bu uygulamalar sonucu PETKİM zarardan kara geçti. 1988’de 300 milyar olan kar 1989’da trilyona yaklaştı . İşte bu karlar Milli Eğitime, Sağlık Bakanlığına aktı. KİT’lerin hepsi karlı olsa bu ülke daha hızlı kalkınır.

2- Üzerimde siyasi baskı olmasına rağmen, sorumluluğuma verilen PETKİM, SEKA, TRT gibi kamu kurumlarına gereksiz personel almadım aldırmadım. Milletin parasını yatırım üretim ve bu şekilde istihdamı arttırıcı yönde kullandım.

1980 den önceki siyasilerin yaptığı gibi yapsaydım “taşıyacak gücü var" diye yalnızca PETKİM’e 50 bin işçi alabilirdim 50 bin ANAP sempatizanına iş verebilirdim bu 50 bin kişiye 55 milyon Türk insanının cebinden ulufe gibi maaş bağlayabilirdim.

Oysa PETKİM’de işçi sayısını 10 binin altında tuttum. Böyle yapmasaydım geçmiş iktidarların Türkiye kömür işletmelerine 70 bin işçi alıp bu kurumu milletin sırtında bir kambur durumuna getirdikleri gibi bende PETKİM’i aynı uçuruma yuvarlamış olurdum. PETKİM karıyla devlet binlerce köye yol, su, telefon götürdü . On binlerce insan bu yatırımlarda çalışarak karnını doyurdu.

3 -Buna rağmen bazı ANAP’lı arkadaşlarım bile beni bu nedenle suçladılar “sen particilik nedir bilmiyorsun eski dönemlerde KİT’lere adam doldurulurdu. Sen adam almadığın gibi emekli olanların yerinede adam almıyorsun bu bize rey kazandırmaz” dediler. Yaptığım ülkem için doğruydu, ülkem için doğru olan partim içinde doğrudur ve asıl particilik budur. “ülkenin zararına olan hiç bir şey parti yararına olamaz” düşüncesini savundum.

4- Aynı koltuğa 1980 den önce oturan bakanların düştükleri hatalara düşmemeye dikkat ettim . Gerçekçi fiyat politikası izlemeyip, petrol, kâğıt ve KİT mallarının ucuz olması gerektiğini savunan eski politikacıların yanlış düşündüğünü kamuoyuna bütün gücümle anlattım.

KİT malları zararına satılırsa ucuzluğun halkın cebine değil bu KİT mallarını tahsisle ve ucuza kapatan Ahmet ağa, Mehmet ağa şirketlerine gideceğini bıkmadan usanmadan vurguladım.

5-Altın ithalatını yasallaştırıp kaçakçıların servet edinmesini engelledim.

6-TRT’den sorumlu bakanlığım süresince sinema, video ve müzik eserleri kanununun ilk müellifi oldum.

7- TRT’den sorumlu bakanlığım dönemimde bir Amerikan filmi kadar bütçesi olan TRT’nin bütçesini 6 katına çıkardım, yayın saatlerini 5 saat arttırdım, görüşlerinden dolayı insan ayırımı yapmadım. Geçmişi ne olursa olsun çalışanı üreteni destekledim.

8- TRT’den sorumlu bakanlığım dönemimde “okul televizyonu” nu başlattım Hakkari Lisesindeki öğrenciler bile en iyi öğretmenlerden TV yolu ile ders alabiliyorlar. Eğitimde fırsat eşitliğini en kestirme yolla sağlamayı amaçladım. TV’nin önce 5 sonra 10 kanala çıkarılmasını TV’nin boş saatlerini uydu kanallarına vermeyi ve seçmeyi halka verme fikrini savundum.

9 - En önemli çalışmalarımdan biri “faturalı yaşama vergi iadesi” oldu böylece dar gelirliler ödedikleri KDV’yi geri aldılar, hem de belge düzeninin oturmasına katkıda bulundular.

Hedefim tam belge düzeni çünkü herkes fatura fiş verirse vergi kaçağı sıfıra iner.

10- Vergi mükelleflerinin sorularına cevap alabilmeleri için radyoda “mükellef köşesi” adlı programı başlattım. Telefonla bilgi alabilmeleri için 079 ALO MALİYE servisini kurdum.

11- Evsiz vatandaşların ev sahibi olabilmeleri için “konut sertifikası” uygulamasını başlattım.

12-Avrupa ülkelerinden “yakıt” adı altında zehirli kimyasal atık ithal edenlerle mücadele ettim.

13 - Kamuoyunda “Kıyak Emeklilik ve Ballı Maaş” olarak adlandırılan konuda bütün milletvekillerini karşıma almak pahasına mücadele etti, mahkemeye gittim.

14-18 yaşından küçüklere “Kazı Kazan” oyununu yasakladım yasağa uymayan bayilerin bayiliklerini iptal ettim.

15- İşe yeni başlayan mükelleflerden peşin vergi alınmamasını sağladım.

16-Gümrüklerde yolsuzlukların üstüne gittim, gümrükleri son 40 yılın en temiz gümrükleri haline getirdim.

17-Devlette bakımı ve yedek parçası pahalı arabalar yerine yerli araba kullanmak için seferberlik başlattım. Lüks araba saltanatına son verdim. Yabancı arabaları sattırdım.

18- Bütün kamu arazilerinin ve binalarının kiralarını gerçek değerlerine yükselttim. Çok da düşman edindim ama kamu malını kimseye peşkeş çektirmedim.

19-Geçmişte örneği görülmedik bir biçimde muhalefet belediyelerine yardım ve işbirliği önerdim.

20-Türkiye - Sovyetler Birliği karma ekonomik konseyi başkanı olarak ilişkilerimizin gelişmesini sağladım. Türk modelini örnek almak isteyen Ruslara birikimlerimizi deneyimlerimizi aktardım. Rus yöneticilere kurs verdik.

21- Yurt dışından gümrüksüz oto getirmek için istismar edilen “hibe” yöntemini kaldırdım.

22- Seçimlerde seçmen tercihinin sandığa daha iyi yansıması için “tercihli seçim sistemi” ni önerdim. Milletvekili arkadaşlarımı ikna ederek kabul ettirdim.

23-Meraların özelleştirilmesi kanununu hazırladım bu proje uygulandığında Türkiye’de et üretimi5-6 kat artacak ve et fiyatları yarı yarıya ucuzlayacaktır.

24-Yurt dışında vatandaşlarımızın kendi otolarıyla yurda girişlerinde 70 mark ödeyerek “triptik belgesi” alma zorunluluğunu kaldırdım. Yabancıya namuslu kendi vatandaşlarını tam tersi gören bu uygulamaya son verdim. Daha önce sadece yabancılara sağlanan araç giriş formu doldurularak giriş yapma hakkını kendi vatandaşlarımıza sağladım.

25- Tütün üretimi yörelerini tek tek gezerek tekelin tütünleri satın aldıktan sonra yakması sorununa çareler aradım. Yakılacak tütün yerine “Virginia ve Burley” tipi tütünlerin üretimini başlattım ve teşvik ettim.

26- “Marlboro’nun tahtını yıktım” ciddi rakip bulamadıkları için pazar payları giderek büyüyen yabancı sigaracıların karşısına “Tekel-2000” i çıkararak her yıl artan sigara ithalatını ilk kez gerilettim.

Marlboro’nun rakipsizliği kırıldı ve Tekel-2000’in satışları Marlboro’yu geçti . Dize getirilemez sandıkları Marlboro’yu dize getirdim. Dünyanın en kaliteli olan Türk tütününden dünyanın en kaliteli sigarasının yapılabileceğini gösterdim.

27- Daha önce Türkiye’nin bir kilo bile sigara ihracatı yok iken yılda yüz ton sigara ihraç eder duruma geldik.

28- Sadece “Bakan” değil aynı zamanda “Gören” olmak için her hafta seçim bölgemde, seçmenlerimin arasında oldum. Dertlerini dinledim, trene, vapura, otobüse, dolmuşa bindim. Evin pazar alışverişini kendim yaptım, halkımdan hiç kopmadım.

29- Seçmenlerimin bana ilettikleri isteklerini “Başkalarının hakkını yememek koşuluyla” yerine getirmek için elimden geleni yaptım.

30- gecekondu bölgelerine olanaklar ölçüsünde yol, okul, hastane, sağlık ocağı, PTT Santralı, Karakol gibi hizmetlerin götürülmesini sağladım. Belediyelerin su, kanalizasyon ve çöp sorunlarına çözüm bulmaları için destek verdim.

31- Seçim bölgesinde ve bütün İstanbul’da trafik kazalarını azaltmak için istatistikler hazırlattım. E5 ve TEM yolları üzerine üst geçitler yapılmasına öncü oldum.

32-Kartal Devlet Hastanesinin, SSK hastanesinin ve Acil Merkezlerin geliştirilmesine katkıda bulundum.

33-Halkın ucuz sebze ve meyve alabilmesi için halk pazarlarını, kamyon pazarlarını teşvik ettim. Pazarcılar tüketim kooperatifini kurdum.

34- Haydarpaşa- Pendik - Kartal arasında banliyö tren seferlerinin sayısını arttırdım.

35- Bölgemdeki okulları ziyaret ederek sorunlarını dinledim. Eksiklerini tespit ettim. Kaliteli bir eğitim verilmesine çalıştım.

36- Eminönü ve Sultanahmet de bekar hanlarını gezdim . Seslerini duyuramayan bu insanlara kimsenin sahip çıkmadığını gördüm. Almanya’da “Heim” benzeri pansiyonlar oluşturmak için çalışmalar başlattım. Milli Emlak’a ait bazı binaların bu amaçla kullanılmak üzere incelenmesi talimatını verdim.

37- Gecekondu sorununun çözümü ve hazine arazilerinin toplu konut alanına dönüştürülmeleri için büyükşehir belediyesi ile partiler üstü bir zihniyetle işbirliğine gittim. Büyükşehir belediyeleri imar planlarını onaylasa buralara modern konutlar yapılacaktır.

Neler yapmadım?

1- Muhalefetle çirkin kavgalara girmedim, ağız dalaşı yapmadım.

2- Bazı belediyelerin yaptığı gibi “hemşericilik, bölgecilik” yapmadım.

3- Milletvekili erken emekliliğini ve ballı maaşlarını almadım.

4- Özel menfaatler dağıtmadım.

5- Telefonumu, kapımı, bakanlığımı vatandaşa kapatmadım.

6- İltimas torpil yapmadım.

7- Dört yıl tatil yapmadım.

8- Partizanlık yapmadım.

9 - Tutamayacağım bir söz vermedim.

10- Namussuzlardan, hırsızlardan korkmadım.

Aslında maddeler daha fazla ve ayrıntılı.

Ben sizler için özetlemeye çalıştım.

Yazıyı okuduktan sonra lütfen yazının başlığını tekrar okuyalım.