Türkiye 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine hazırlanırken, çoğunluğu Suriyeli olan ve Türk vatandaşlığı alarak seçmen olma hakkına kavuşan yabancıların kimi destekleyeceği merak konusu oldu. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 24 Haziran 2018 seçimlerinde 30 bin Suriyeli seçmenden 22 bininin, 31 Mart 2019'daki yerel seçimlerde ise 53 bin 99 Suriyeli seçmenin oy kullandığını açıklamıştı. bu yıl yapılacak seçimlerde oy kullanacak Suriyelilere yönelik resmi bir rakam ise henüz açıklanmadı. Ancak, yabancı seçmenlerin seçimlerin akıbetini etkileyecek sayıya ulaştıkları iddia ediliyor.

YABANCI OYLAR SEÇİMLERİ NASIL ETKİLER

14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere yabancı katılımının artacağı bildirilirken, çoğunluğu Suriyeli olan yabancı seçmenlerin hangi partiye oy vereceği de merak konusu oldu. 

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Göç Politikaları Müdürü Dr Ali Zafer Sağıroğlu, yabancı seçmenlerin oy profilini değerlendirdi. Sağıroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Suriyeli seçmenlerin hepsi illa AKP'ye oy verecek değil. HDP de bunların haklarını savunuyor. Türkmenler içinde MHP'ye İYİ Parti'ye oy verecekler olabilir" ifadelerine yer verdi.

OYLAR AKP'YE Mİ GİDER?

Suriye muhalefetinin Türkiye'deki önemli isimlerinden, aynı zamanda Türk vatandaşlığına da geçen Halid Hoca İndependent Türkçe'ye verdiği röportajda, Suriyeli seçmenin kime oy vereceğini açıkladı.

Bu seçimde yeni vatandaş olmuş Suriyeli ve diğer Arap seçmenlerin de geçmiş seçimlere oranla sandığa daha fazla ilgi göstereceği iddia eden Hoca, bunu AKP'nin bu konuda yoğun bir şekilde çalışmasına bağlıyor.

AKP ilçe başkanlıklarından bizzat aranıp, oy istendiğine dikkat çeken Hoca, yabancı kökenli seçmen oylarının İstanbul'da etkisinin olacağını ancak diğer illerde çok belirleyici olmayabileceklerini söyledi. 

AKP'nin gerek sosyal medyada gerekse bizzat telefonla arayarak yoğun bir çalışma yürüttüğünü aktaran Hoca, "Azımsanmayacak derecede de Arap trol ordusu oluşmuş durumda. Yapılan vurgunun din üzerinde olması ve Arap seçmenin genelde dindar olması sebebiyle bu oyların azami kısmının AKP'ye gideceğini tahmin ediyorum" diye konuştu.

Editör: Yadigar Hanım