F-35 ile S-400 arasında bocalamak

Hükümet her alanda bunalmış ve senaryo yazamaz hale gelmiş. İç siyasette dökülen politikaları ne yazık ki dış siyasette de dökülüyor.

ABD’ye ve NATO’ya inat S-400 hava savunma sistemini aldık. Kuramadık ve kullanamıyoruz. İki ucu da pisli bir değnek haline geldi. Neresinden tutsak elimize bulaşıyor.

AKP ve Sn. Erdoğan’ın en büyük yanlışlarından birisi de F-35 programından çıkarılmamız konusundaki politikalarıdır.

Sn. Erdoğan ve kurmayları, F-35 programından çıkarılmamız karşısında şu akıl almaz seçenekleri sunuyorlar:

1- Madem F-35’leri vermiyorsunuz ödediğimiz paraları geri verin.

2- F-35 yerine f-16’larımızı modernize edin.

3- Ya da yeni F-16 verin.

Bu şık ve alternatiflerin üçü de yanlış, sığ ve basit önerilerdir.

Türkiye, dünyanın en modern savaş uçağı olan F-35’lerin alımcısının yanında yasal yapım ortağıdır. Bu pastanın değeri milyar dolarlardır. Bu modern savaş uçağını ABD dışında bir tek İsrail kullanıyor. Eğer yapım programından çıkarılmamış olsa idik; ikinci sahip olacak da bizdik.

Türkiye bu uçakların yapım ve proje ortağı idi. F-35’lerin 900 parçasını da biz üretiyorduk. Bu üretmeden dolayı ülkemiz para da kazanıyordu.

Türk dış politikası savrulmakta!. Bir Rusya bir ABD arasındayız. Kime nasıl yaslanacağımızı da bilemiyoruz.

Ve gelinen nokta o ki, biz dış politikamızı parayla yapar haldeyiz. Rusya’dan ve ABD’den mal ve silah satın alarak dış politika yürütmekteyiz.

Politika odur ki, ABD’ye dayatmalı ve direnmeliyiz: “Biz neden F-35’lerin imalat programından çıkarıldık, gövdesinde Ayyıldız armamız bile basılı 16 adet F-35’i neden vermiyorsunuz?” olmalıdır.

Sizin dış politikanız: Bir tüccarın müşterisine satacağı bir mal için: önce 50 lira, almazsan 30 lira yine almazsan 20 lira olsun teklifi gibidir. Müşteri ne yapar, kendine en uygun olanı tercih etmez mi?

Siz de ABD’ye, ya paramızı verin, ya F-16’larımızı modernize edin ya da yeni F-16 verin teklifi yaparsanız ABD ne yapacak; en uygun teklifi tercih etmeyecek mi?

Bunun neresi dış politikada başarı ve onurlu dik duruş Tanrı aşkına!?

Başarı: F-35 programına tekrar alınmak ve verilmesi şart olanF-35’leri Türk Hava Kuvvetlerinin envanterine kaydetmek olmalıdır.

Ülkemize getirttiğimiz S-400’leri kullanamamak, yapım ortağı olduğumuz F-35 programından çıkarılmak; nasıl bir başarı ve onurlu bir dış politika oluyor?

Unutmayınız ki, uluslararası politikada dostluklar yoktur. Ülke çıkarları söz konusudur. J. Biden’le görüşmek başarı ve onur değildir. Diplomatik nezaketin gereğidir.

Diplomatik başarı F-35 programına alınmamız, aldığımız F-35’lerin teslimi ve Suriye’de de YPG/PYD ve PKK’ya desteğin kesilmesini sağlamaktır.

Gerisi mi?

Tırı vırı ve davulcu yellemesidir.

Lütfen her şeyi iç politikaya ve üç beş fazla oy hesabına göre yapmayınız!..

Esen kalınız

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nazım Peker Arşivi

Ümit Özdağ’ın tahliyesi üzerine

22 Haziran 2025 Pazar 17:46

Amaç çok dilli bir anayasa mı?

15 Haziran 2025 Pazar 13:07

Mülakat ya da sözlü sınav

12 Haziran 2025 Perşembe 17:48

Kim daha rahat uyuyor

10 Haziran 2025 Salı 00:58

Terörsüz Türkiye söylemi

09 Haziran 2025 Pazartesi 01:08

Sırat köprüsü nedir, var mıdır?

04 Haziran 2025 Çarşamba 13:18

Gıdım gıdım Kur’ansızlığa

31 Mayıs 2025 Cumartesi 08:12

BOP planı tıkır tıkır işliyor

29 Mayıs 2025 Perşembe 11:34