
MALÛLEN EMEKLİLİK YASASI' NIN SIRLARI
SGK, 1965’ te kabul edilen Malûliyet Tespit Yönetmeliği’ ni 48 sene sonra değiştirdi. Resmî Gazete’ de 1 Eylül’ de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik, en son 2006’ da memurların aleyhinde değiştirilen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’ nun malûllükle ilgili maddelerini de kapsıyor. Güncelleme tamamen malûlen emeklilik üzerine yapıldı ki akıllara ’’Bayram değil seyran değil durduk yere neden 5510 sayılı kanun ve uzantısı yönetmelik değişti?’’ sorusu geldi. Daha önce memuru işçiyle aynı statüye getirmek maksadıyla oluşturulan 5510 sayılı kanunun özellikle şimdiki değişikliklerinde memurlara yeni haklar tanıması ayrıca düşündürücü... Karaman’ ın koyunu sonra çıkar oyunu hesabınca üç beş ay bekleyecek değiliz, malûlen emeklilik yasasının sırları ortaya dökmemiz gerek!
İlk önce yenilikler neler onlara bakalım:
Eski yönetmelikte yer almayan kemik iliği nakli olanlar hariç tüm organ nakilli hastalar, diyalize girmeyen kronik böbrek yetmezliği olan hastalar, tanı aldıktan sonra tüm kanser hastaları, tedavisi olmayan/kişinin çalışmasına imkân vermeyen genetik hastalıklar, şeker hastalığında en az üç organının orta/ileri düzeyde bozulan hastalar, otizm gibi gelişim bozuklukları, verem hastaları, kronik hastalığı olanlar, kanserlere/endokrin hastalıklara bağlı gelişen/tedavisi olmayan ağır elektrolit bozuklukları olan hastalar, tek el desteğine rağmen yardım olmaksızın yürüyememe/standart toplu taşıma araçlarını kullanamama durumunda olanlar, MS/parkinson/alzheimer/demans/sara gibi sık/güncel nörolojik hastalar, travma sonrası stres bozukluğu/obsesif kompulsif bozukluk gibi sık görülen psikiyatrik hastalar, romatolojik hastalıklar, sindirim sistemi kanamaları/ülseratif kolit/kaşeksi/kronik pankreatit hastaları, astım/solunum sistemi hastaları, uyku bozukluğu olan hastalar, KOAH hastaları ya belli bir süre ya da sürekli malûl sayılarak malûllüğün kapsamı genişletildi. Bazı hastalıklara yeni ölçütler oluşturulurken, bakıma muhtaç kabûl edilen hastalara yönetmelikte yer verildi. Ayrıca yeni düzenlemeler, eskiden malûllük talebi reddedilmiş memurlara tekrar başvuru hakkı getirdi.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’ nun Malûl Sayılma başlıklı 25. maddesinde en az 10 yıl hizmeti bulunan ve bu süre zarfında % 60’ lık işgücü kaybına uğrayanlar malûl sayılıyor. Ancak kamu hizmetine başlamadan % 60’ lık işgücü kaybına uğrayanlar devlet memuru sıfatını aldıktan sonra talep dahi etseler malûl sayılmıyorlardı.
Malûlen emekli olabilmek için % 60’ lık iş gücü kaybının kamu hizmeti yürütürken gerçekleşmesi devlet memurunun suçu değildir. Nasıl ki kamu personeli cefakâr şekilde hizmetine devam ediyorsa devlet de memuruna gereken vefâyı göstererek devlet kadrosunda yürüttüğü kamu hizmetinin devamını sağlamalıdır.
5510 sayılı yasanın ve mezkûr yönetmeliğin güncellenmesi, engelli devlet memurları atanmasına aykırıdır. Yani bu yönetmelikteki her güncellenme, başka bir yasayla çelişiyor. Eğer 1 Eylül’ de güncellenen 5510 sayılı yasaya göre hareket edeceksek şu an devlet kadrosunda görev yapan tüm engelli memurların malûlen emekli edilmesi gerekmektedir. Hatta biraz daha zorlarsak her kış, grip olan devlet memurları bile belli süre malûl sayılabilir. Çünkü yeni yönetmelikte sürekli hastalığı olanlar, belli süre malûl sayılmaktadır. Kamu hizmeti yürütürken hastalığı sebebiyle malûlen emekliye ayrılan devlet memurlarının 24 saat tıkılı kalacakları hastane ve ev köşelerinde ruhsal sorunlar baş göstermeyecek mi, asosyalleşmeyecekler mi? Toplum gözünde ’’malûlen emekli’’ damgası yiyerek incinmeyecekler mi? Zaten gelirinin önemli kısmını sağlığa harcayan malûlen emeklilere daha az emekli maaşı vererek kendileri/aileleri ekonomik olarak zor duruma devlet eliyle düşmeyecekler mi?
Önümüzdeki seçim sürecinde; görüldüğü gibi devlet, çalışanını malûlen emekli ederek hem az emekli ikramiyesi/emekli maaşı ödeyecek hem de devlet kadrolarında yer açacak. Böylece bir taşla iki kuş vuracak. Seneye atanacak memur sayısını millete 20.000 olarak açıklasalar bile bunun zaten 5000’ i malûlen emeklilerin boşalttığı kadrolar olduğu için her atama döneminde 5000 kadroyu devlet bedavaya getirmiş olacak. İşte malûlen emeklilik yasasının memur lehinde güncellenmesinin sırrı budur.
Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Başkanı
- - - - - - -
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.