Samsun’un İlkadım ilçesi Kalkancı Mahallesinde ikamet ediyorduk. Kaldığımız ikameti değiştirme zarureti doğdu ve 500 metre ileride bir başka adrese taşındık. Eski adresimizde TÜRKSAT ‘tan hizmet alıyorduk. Ancak Türksat yeni adresimize hat uzak bahanesi ile internet hizmetimizi yerine getirmedi. Bizi icraya verdiler. Bende tüketici heyetine başvurdum ve kazandım.

İnternete zaruretle ihtiyacım vardı. Benim işim internetle. Bir internet gazetesi hizmeti veriyordum. Yeni adresimde avantajlı bulduğum için Turk Net’e müracaat ettim. İncelediler bu adreste TTNET’in Fiber Optik hizmeti olduğu için size hizmet veremeyiz, biz bakır kablo üzerinden hizmet veriyoruz dediler. Madem öyle TT NET’e müracaat edelim dedik ve telefonla evde internet hizmeti istediğimizi ifade ettik. Bir an evvel bağlansın istedik. Keşke istemez olaydık. Ankara’dan Samsun’a kargo ile sözleşme geldi ve imzalayıp aynı kargoyla geri gönderdim. Müracaatımdan 20 gün geçmesine rağmen internetimiz bağlanmadı. TTNET müşteri temsilcilerini her aradığımızda aynı cevabı alıyordum. Müracaatınız alındı. Gerekli yerlere talimat verildi. 7 ila 15 gün içinde hattınız bağlanacaktır. Çıldırmak üzereydim.

Samsun Türk Telekom Müdürü Adnan Korkmaz beyi bizzat ziyaret ettim ve yaşadığımız sıkıntıyı anlattım. Allah razı olsun bizzat ilgilendi. Ancak Adnan beyin söylediği şuydu. İnternet bağlanma emri benim ekranıma düşmediği sürece bu hizmeti yapan arkadaşlara talimat verme şansım yok dedi. Adnan bey’in söylediği sen yanlış yapmışsın. Gelip direkt olarak bize müracaat etseydiniz aynı gün bağlatırdık dedi. Aradan 2 gün daha geçti. Hala internet bağlatma talimatı ekrana düşmüyordu. Daha fazla bekletemezdim. 01. 08.2018 günü Samsun Türk Telekom İl Müdürlüğünü müracaatımı yaptım. Aynı gün hattımız çekildi. Nihayet internete kavuştuk. Tabii bu arada bizim gazete olayı devam ettiği için yüklü miktarda internet paketi alarak hizmeti cep telefonundan devam ettirmeye çalıştım.

Türk Telekom Samsun İl Müdürü ADNAN KORKMAZ beye, hassaten buradan teşekkürlerimi arz etmek istiyorum. 20 gün beklediğimiz ve daha ne kadar bekleyeceğimiz belli olmayan bir olayı 1 gün içinde çözmesi gerçekten taktire şayan bir olaydı. Türk Telekom Türkiye’nin darphane gibi para basan dev kuruluşu idi. Özelleştirildikten sonra ne hale geldiği ortada. Türk Telekom'u alan Oger Grubu zor durumda olduğu söylentiler arasında. Bu zor durumdan çıkmanın yollarını arıyormuş. 2018’in ilk aylarında, Türk Telekom’un yeni sahibi Çinliler oluyor diye bilgiler ortalıkta dolaşıyordu. En son bilgiye göre; Türk Telekom’un Oger hissesi olan yüzde 55lik kısmı Türk Bankalarına geçeceği konuşuluyor.. Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası , Türk Telekom’daki Oger Telekom’a ait yüzde 55 hissesinin devralınması için Rekabet Kurumu’na başvurduğu bildiriliyordu.

Eğer sen 20 günde bir İnternet hizmetini vermezsen sen batmayı hak etmişsin demektir.

==================================================================================

Bilenler bilir bir zamanlar manyetolu telefonlar vardı. Yine bilenler bilir diyeceğim gramofonların kurma koluna benzeyen kolları vardı. Talep çok hizmet sınırlı. Sıkıntılı günlerdi. Daha sonra çevirmeli telefonlar çıktı. Aman ne hoşumuza gitmişti. Ancak hizmet yine sınırlı idi. Bulunduğunuz ilde telefon için müracaat ediyordunuz yerine göre 5-6 yılda ancak size sıra geliyordu.

12 Eylül darbesinden sonra 1981 yılında PTT Genel Müdürlüğü’ne atanan Tuğgeneral M. Servet Bilgi Paşa ile Türkiye telekomünikasyon hizmetinde adeta çağ atlamıştı. Paşanın bu dönemde Telekomünikasyon sektörüne çok önemli katkıları olmuştu. Servet Bilgi Paşa, görevde kaldığı 1981-1985 yılları arasında sadece telefon hizmeti değil telekomünikasyon alanında büyük hizmetler yapmıştı. Türkiye’ye adeta çağ atlatmıştı. Artık telefon için müracaat ettikten sonra bir hafta azami bir ay içinde telefonunuz bağlanıyordu.

Artık internet çağındayız. Bu arada internet hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum.

Türkiye’de ilk internet ağı projesi, 1991 yılında ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından başlatıldı. İlk internet bağlantısı ise 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’na ait yönlendiriciler ve PTT’den sağlanan 64 Kbps kapasiteli kiralık hat kullanılarak gerçekleştirildi. Ve NSFNet ile bağlantı kuruldu.

İnternet için ilk çalışmalar ABD’de başlamıştır. Sağlam ve özel bir bilgisayar ağı kurmak isteyen ABD tarafından 1960 yılında araştırmalar başlatılmıştır.

İnternet tam anlamıyla hizmet almaya, ilk defa BOB KAHN tarafından önerildi. TCP/IP mimarisinin bir sonucu olarak, internet 1970’li yıllarda olgunluğa ulaştı. TCP/IP’nın açılımı ise; çok sayıda bilgisayar arasında dosya transferi, elektronik posta ve uzaktan bağlanma gibi imkanlar sunan bir internet protokolüdür. 1983 yılında ABD Savunma Bakanlığı daha önce kullandığı NCP protokolü yerine TCP/IP protokolünü kullanmaya başlamıştır.

Bu vesile ile İnternet hakkında da kısa bilgiler vermiş olduk.

Teknolojinin geldiği bu noktada artık internet olmazsa olmazımız haline gelmiştir. İnternet yoksa tüm bilgisayarlar modern birer daktilodur. İnternet artık hayatımızın her alanında kullanılmaya başlandı. Bilgisayar’da, tablette, cep telefonunda. İtiraf ediyorum ben bir internet bağımlısıyım. İnternet yoksa bir yanımı eksik hissediyorum. Sanırım bu teknolojiyi kullanan herkeste benim gibi düşünüyordur. Teknoloji çılgınlığı bakalım nereye varacak. İnternet’ten sonra bakalım nelerle karşılaşacağız. İnternet her gün kendisini geliştiriyor. Arama motorları tarih olacak. Daha kısa ve sesli olarak arama şekli ön plana çıkarılacak. Ömrü olan bu gelişmeleri yaşayıp görecekler.

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE, VE DİYEBİLENE