ABD Başkanı Donald Trump 2016 yılında seçilir seçilmez hakkında birçok iddialar ortaya atıldı. Ukrayna Devlet Başkanı ile olan gizli ilişkileri. Rusya ile olan gizli yazışmaları iddia edildi ki bu Trump 4 yılı tamamlayamaz ve görevden el çektirilir denilmişti. Halbuki Trump yerini daha da güçlendirdi. Yargıçları ve mahkemeleri kendi lehinde değiştirdi. Ama bizde olduğu gibi olmadı. Değişen hakimler ve mahkemeler başkan Trumpın aksine adaleti uygulamayı tercih ettiler.

3 Kasım 2020 tarihinde yapılan ABD Başkanlık seçimlerinde Joe Biden ABD’nin 46. Başkanı seçildi. Ancak mevcut başkan Donald Trump öyle koltuğu kolay bırakmaya hiç niyetli değildi. Birçok eyalette yapılan seçimlere itiraz etti. Birçok itirazı mahkemelerden geri döndü. Sadece Georgia’da seçimler yenilendi. İtirazlar, mahkemeler ve incelemeler derken 6 Ocak 2021 tarihine kadar durum uzadı.

ABD kongresi 6 Ocak 2021 tarihinde toplanarak Joe Biden’in nihai olarak ABD’nin 46. Başkanı olduğunu ilan edecekti. Ancak Doanld Trump koltuğu bırakmaya hiç niyetli olmadığı için vuruşa vuruşa ayrılmayı tercih etti. Birkaç gün önce taraftarlarına bir Twit atarak 6 Ocak’ta Kongre Binası önünde buluşalım dedi. Bir takım tartışmaların ve arbedenin yaşanılacağı tahmin ediliyordu ama ABD Kongre’sinin basılacağı hiç tahmin edilmiyordu. Trump taraftarları Kongre binasını bastılar ve o arbede sırasında 4 kişinin ölümüne sebep oldular.

Kongre yeniden toplanarak Joe Biden’in 3 Kasım 2020’de yapılan seçimler sonucunda ABD’nin 46. Başkanı olarak resmen ilan etti. Koltuğu bırakmak istemeyen Trump, teslim bayrağını çekti. Olaylar yatıştırıldıktan bir gün sonra Trump yaptığı açıklamada 20 Ocak’ta devir teslimin sağlıklı bir şekilde yapılacağını açıklamak zorunda kaldı. Aynı açıklamada ayrıca mücadelenin daha yeni başladığını ifade etmesi, Joe Biden’i çok ta rahat hareket ettirmeyeceği sinyalini veriyordu.

Donalt Trump’ın bu pervasız hareketleri ve ülkeyi kural ve kaide tanımayan bir şekilde yönetmeye çalışması sonucunda sayısız kabine üyesini değiştirmek zorunda kaldı. Birçok bakan istifa etmiş ve yerine yenileri atanmıştı. 6 Ocak hareketleri sonucu olayları tasvip etmeyen Trump kabinesinden Ulaştırma Bakanı ve Eğitim Bakanı istifa ettiler.

Sevgili okuyucular, bu olup bitenler sizlere bir çağrışım yapıyor mu? Korkarım ülkemizde de buna benzer olaylar olmasın. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ülke yönetim anlayışı ile ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetim anlayışı tıpa tıp birbirine çok benzerlikler gösteriyordu. Kendilerini yönettikleri ülke ile özdeşleştirdikleri için “Şahsım” ögesi öne çıkıyordu. Benim ülkem, benim vekilim, benim bakanım, ben ben ben….! Bu yönetim anlayışı hangi ülkede olursa olsun o ülkeyi kaosa sürükler. Kural tanımayan, kanun tanımayan, ben yaptım oldu anlayışı ülkeye kaostan başka bir şey vaat edemez. AYM kararlarını tanımayan İktidar ve yerel mahkemeler, AHİM kararlarını tanımayan iktidar ülkemizi ileride içinden çıkılmaz durumlara ve Türkiye’yi ağır yaptırımlarla karşı karşıya bırakacaktır.

Donald Trump, Erdoğan’ın kankasıydı. Al papazı ver papazı takasında papazı verdi ama papazı ABD’den alamadı. Kankası olmasına rağmen o ağır hakaret mektubunu bile sineye çekmek zorunda kaldı Erdoğan. ABD’nin başkanı kim olursa olsun Türkiye için fark etmez. Joe Biden’in seçilmesi bazılarını sevindirmesin. Deli Trump gitti ama bizi daha çetin bir mücadele dönemi bekliyor. Joe Biden’i yeni tanımıyoruz. Türkiye’ye bakış açısını çok iyi biliyoruz. Barrak Obama’nın yardımcısı iken Türkiye’ye bakışı hiç te iyi değildi. Hatta sade üye iken bile Türkiye’ye karşı tavırları ile tanınıyordu. O nedenle Joe Biden’in Başkan olması bizde bazı sosyal demokratları ümitlendirmişe benziyor. Hiç ümitlenmeyin. Korkarım gelen gideni arattırabilir. Türkiye’yi ağır yaptırımlar bekliyor. Bunu tahmin etmek için kahin olmaya gerek yoktur. S-400 konusu, Suriye konusu, Akdeniz’in Doğusu’nda petrol arama konusu, Azerbaycan ve Karabağ konusu, AHİM kararlarını tanımama konuları Türkiye’yi bekleyen ve sıkıntıya sokacak potansiyel konulardır. Bekleyip göreceğiz.

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE, VE DİYEBİLENE