Hersek Lagünü'nde kuş popülasyonu tehlikede: Kuraklık ve müsilaj tehdidi
Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan Hersek Lagünü, Türkiye'nin yüz ölçümü en küçük, kuş popülasyonu açısından en yoğun tapulu tek lagünü olma özelliğini taşıyor. Ancak, bu önemli sulak alan kuraklık ve müsilaj tehdidiyle karşı karşıya. Hersek Lagünü Alan Sorumlusu Uzman Biyolog Yakut Can Aşıkoğlu, lagünde kuş popülasyonunda azalma yaşandığını belirterek, 2024 yılında yaklaşık 10 bin 500 olarak tespit edilen kuş adedinin, 2025 yılında 5 bin civarına düştüğünü söyledi.
Marmara Bölgesi'nin kuş çeşitliliği açısından en önemli sulak alanlarından biri olan Hersek Lagünü, 30 Aralık 2022'de koruma altına alındı. 167 hektarlık alana sahip olan lagün, göç eden kuşların üreme dönemlerini geçirmek için tercih ettiği bir alan. Avrupa ve Afrika kıtaları arasındaki yüz binlerce kuşun geçtiği göç yolu üzerinde bulunan lagün, özellikle deniz ile göl arasındaki kıyı şeridinde koloni halinde üreyen birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında kara gagalı sumru, Akdeniz martısı, poyrazkuşu, küçük halkalı cılıbıt ve gümüş martı gibi türler bulunuyor. Kış mevsiminde ise flamingoların da konakladığı lagünde, toplam kuş türü sayısı 256'ya ulaşıyor.
Atatürk tarafından tapulan Hersek Lagünü, Türkiye'deki 490 kuş türünün yarısından fazlasına ev sahipliği yapıyor. Nesli tükenme tehlikesi altında olan dikkuyruğun da gözlemlendiği lagün, küresel ısınmanın etkisiyle kuraklık ve müsilaj tehdidiyle karşı karşıya. Uzman Biyolog Aşıkoğlu, gürültü kirliliği, sazlıkların az olması ve tatlı su kaynağının bulunmamasının kuşlar için stres faktörü olduğunu, tatlı su kaynağının en önemli ihtiyaç olduğunu ve sazlıkların arttırılması gerektiğini vurguladı. Aşıkoğlu, 2024'te 10 bin 500 olan kuş sayısının 2025'te 5 bine düşmesinin nedeninin tespit edilmesi gerektiğini belirterek, şehirlerarası taşımacılıktan kaynaklanan gürültü kirliliği için ses bariyerleri yapılabileceğini önerdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.