İstanbul Bahçelievler Belediyesi, bazı mahallelerinde 5 kat olan bina yüksekliğinin 10 kata çıkarılmasını İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'ne sundu. Yüzde 100’lük imar artışı teklifi AKP ve MHP'nin oylarıyla onaylandı. 

Teklifte, Yenibosna Merkez, Hürriyet, Zafer, Fevzi Çakmak, Çobançeşme, Kocasinan Merkez, Şirinevler, Siyavuşpaşa, Soğanlı, Cumhuriyet mahallelerinde bulunan ve imar planlarında “Ticaret-Hizmet Alanları” yer aldı. Söz konusu bölgelerde beş kat olan binaların yüksekliklerinin 10 kata çıkarılması istendi.

İBB Meclisi’nde, AKP’li Bahçelievler Belediyesi’nin bölgede artacak yaya ve araç trafiği, otopark talepleri ve farklı kat yüksekliklerinin yol açacağı siluet bozulmasını dikkate almadan getirdiği yüzde 100’lük imar artışı teklifi, AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. CHP ve İYİ Partili meclis üyeleri ise teklife ret oyu verdi.

Söz konusu teklifin etkilediği iki bölge, Şirinevler ve Yenibosna E-5 Karayolu’nun kenarında, Ataköy’ün karşısında yer alıyor. Şirinevler’in yaklaşık 90 bin metrekarelik kısmı ile Adli Tıp Kurumu’nun batısında kalan Yenibosna’nın yaklaşık 80 bin metrekarelik kısmı plan kapsamına giriyor.

İBB Planlama Müdürlüğü ise İBB MEclisi'ne teklifle ilgili olumsuz görüş bildirdi. 

NE OLMUŞTU? 

İBB yönetimi, iki yıl önce İmar Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak çatı katlarının bağımsız bölüm olarak kabul edilmesini önermişti. İBB Meclisi’ne sunulan yönetmelik değişikliğinin kentsel dönüşüme de katkı sağlayacağı vurgulanmıştı. Ancak İBB yönetiminin teklifi, mecliste çoğunluğu elinde bulunduran AKP grubu tarafından reddedilmişti.

Editör: Yadigar Hanım