Hayatta en zor şey tarihi yorumlamaktır. Yaşanan tarihi empati yaparak anlatabilmektir.

Belki daha zoru o tarihden ders çıkartabilmektir.

Tarihi ve yaşananları, o günleri anarak değil o günlerden ders çıkartaran değerli kılarsınız.

Bu millete aşık, Devlet'e sadık ve Ülke'ye hayran bir birey olarak; binlerce yıllık tarihe, binlerce yıllık kahramanlık hikayesi sığdırmış asil ecdata minnet sunmayı insani ve imani bir görev görüyorum.

Sanal kahramanlar, karton aslanlar, elini taşın altına koyarak ülkeyi güya kurtaracak olanlar, millet için güya her dönem meydanlarda boy gösterenlerin olduğu bir dönemden, Çanakkale'ye, Zafere ve Zaferin mimarı Atatürk'e bakmak zor olsa gerek.

Tarih, kitaplıktaki tozlu kitap, duvardaki süslü yazı, renklendirilmiş resim değildir.

Tarih; "Ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum" diyen Atatürk'tür.

Kıyak bir koltuk, önlerden bir sıra alamayınca sırra kadem basanların seçim dönemlerinde sokakları aşındırdığı bir dönemden;

"Benimle beraber burada muharebe eden bütün askerler kesin olarak bilmelidir ki bize verilen namus görevini eksiksiz yapmak için bir adım geri gitmek yoktur. Uyku, dinlenme aramanın, bu dinlen­meden yalnız bizim değil, bütün milletimizin sonsuza kadar mahrum kalmasına sebep olacağını hepinize hatırlatırım" diyen Mustafa Kemal Atatürk'ü anlamaya çalışıyoruz..

Dost düşman karışmış, hayali koltuk için hayati arkadaşlıkları yokedebilen, Devletini, milletini, Ülkesini makam, mevki için satabilecek siyasi figürlerin olduğu bir dönemden;

"Asım'ın nesli. Diyordum ya. Nesilmiş gerçek: İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek" diyen Mehmet Akif Ersoy anlamaya çalışıyoruz..

"Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muhare­belerini kazandıran bu yüksek ruhtur" sözünü anlamaya çalışıyoruz.

Nice zaferler, savaşlar ve kahramanlar, sayısı belirsiz ŞEHİTLER bu toprakları bize VATAN olarak emanet etti.

Şimdi Ülkeyi yöneten, yönetmeye talip olanların tartışmalarına bakın.

"Senin destek aldığın terörist parti mi daha terörist benim destek aldığım terörist parti mi daha terörist"..

Ve, tarihden ders çıkartmaktan dem vuruyoruz.

Japon Krg. Heidi Miki "Çanakkale Savaşları, modern savaş tarihinde birleşik kara ve deniz savaşlarının başlangıcı ve ilk örneğidir" diyerek esasen bu Ülkenin, toprakların nasıl yurt yapıldığını bize taa uzaklardan anlatıyor.

Gözümüze giren tarihe rağmen, nasıl bu kadar hazin hatalar yapılıyor anlamak zor.

Tarihi okumak ve anmak bize bir şey katmaz.

Yaşamak,anlamak ve ders çıkartmak ümidiyle, bütün Şehitlerimizi Rahmetle yadediyorum..

Bu Ülke için fada edilen her bedenin, dökülen damla kanın, giden her canın aziz hatıralarının önünde saygıyla eğiliyorum.

Ecdata evlat olmayı, olabilmeyi diliyorum.