Müslüman ülkelerin geri kalma sebebinin iki temel nedeni.

Müslüman ülkeler de eğitim teslimiyetçi ve ezbercidir.

Gelişmiş ülkelerde ise araştırıcı ve yaratıcıdır.

Bunun sonucudur ki Müslüman ülkelerin insanları demokratik terbiyeden yoksun yetişmekte ve demokrasiyi içlerine sindirememektedirler.

Yer yüzünde tam demokratik bir tek İslam ülkesi gösteremezsiniz.

Türk seçmenine baktığımızda hür düşünebilen fikrini çekinmeden açıklayabilen olaylara parti gözlüğünü çıkarıp objektif bakabilen insanların sayısı yüzde 5 bulmaz.

En şuurlu seçmen olarak bilinen ülkücü seçmenlerin bile üniversite mezunlarının sosyal medyada beyan ettikleri fikirlerinde bile biat kültürününüm izlerine rastlamamak mümkün değil.

Birçoğunun kraldan çok kralcılık oynadığına şahit olursunuz. 

Tartışma ortamı açmak düşüncelerin tartışılmasını sağlamak anti demokratik yapılarda ne mümkün.

Demokrat olduklarını iddia eden siyasi partilerde bile mümkün değil.  Demokratik tavır sergileyenin, hür düşüncesini açıklayanın o kurumlarda ömürlerinin ne kadar olduğu görülmektedir. Gelecekte dünyada söz sahibi olmanın yolu, demokratik terbiye ye sahip bir toplum yaratmaktan geçer.

Demokrasiyi bütün kurum ve kuruluşları ile yaygınlaştırılmak geliştirmek, demokrasiyi her kurum ve kuruluşta hâkim kılmaktan geçer.

Toplumu biat kültüründen uzaklaştıracak, itaati ön görmeyen sadakate değil liyakate önem veren bir toplum yaratmaktan geçer.  Gelecekte dünyada söz sahibi olmanın yolu, demokratik terbiyeyi toplumda hakim kılmaktan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Fikri hür vicdanı hür” nesiller yetiştirmekten, akla bilime önem verilmesinden akla ve bilime dayalı Milli bir eğitimden geçer.