Van’da Bir Otelin Balkonu

Yaşlı bir müşteri, Van’da konakladığı otelde, sabah kahvaltısından sonra otelin balkonuna çıkıyor ve uyku vaktine kadar Caddeyi izliyor (Cumhuriyet Caddesi).

Hizmetliler soruyor, siz kimsiniz ve neden dışarı çıkmayıp sürekli balkonda oturuyorsunuz?

Yaşlı konuk diyor ki ben Ermenistan’dan geldim, Van’da doğmuştum, buralar bizimdi.

Hizmetliler: Artık o geçmişte kaldı, çıkın gezin biraz.

Yaşlı Ermeni: Buralar yeniden bizim olacak, geri alacağız.

Hizmetliler: O artık zor, sizin gücünüz yetmez.

Yaşlı Ermeni: Doğru dersiniz, bizim gücümüz yetmez. Sokaktaki ve dağdaki sizin gençleriniz alacak.

Farklı emeller peşinde koşanlara hatırlatılır, başka Türkiye yok ve o Türkiye’nin üzerinde emeli olan çok!...

*

Osmanlı’nın Torunu

İngiltere Başbakan’ı Boris Johnson'a kendi bakanları istifa etmelisin, ülke iyi yönetilmiyor diyebiliyor. O da istifa kararı alıyor. Sterlin değer kazanıyor.

Oysa, Osmanlı'nın son döneminde İçişleri ve Milli Eğitim Bakanı olan Ali Kemal Bey'in öz torunu Stanley Johnson'un oğlu olan İngiltere Başbakanı; hiç "ben Osmanlı torunuyum" dememişti, Türkçülük yapmamıştı... İngiltere garip bir ülke, gerçekten garip.

*

Nureddin Mahmut Zengi’yi bilir misiniz?

Selahaddin Eyyubi, Kudüs’ü 1187’de fethetti. Yavuz, 1517 yılında Kudüs ve Filistin topraklarını Osmanlı İmparatorluğuna bağladı. 1917 yılında Kudüs’ü kaybettik. İngiliz General Allenby, Kudüs’e yürüyerek girdi. Ve Selahaddin Eyyubi’nin mezarına giderek, “kalk Selahaddin biz yine geldik” dedi.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u 1453 yılında fethetti, şehre beyaz at üzerinde girdi. İngilizler İstanbul’u 1918’de işgal etmişti, aynı General Allenby 1919’da İstanbul’a beyaz at üzerinde girmiş ve biz geldik demişti.

Nureddin Mahmut Zengi, El-Emir’ül-Adil (Adil Hükümdar) unvanlı bu Selçuklu hükümdarını duydunuz mu? 1176’da vefat etti. Selahaddin Eyyübi, N. M. Zengi'nin emrindeki komutanlardan biriydi. Nureddin'in hedefleri vardı.

İlki, İslam Birliğini kurmak. Hayattayken gerçekleştirdi. İkincisi, Kudüs’ü fethetmek. Yetiştirdiği komutanlardan Selahaddin Eyyubi gerçekleştirdi. Üçüncüsü, Konstantiniyye’nin fethiydi. Bu hedefini de Fatih gerçekleştirdi.

Nurettin Zengi’yi bilen yok denecek kadar az. Peki neden, acaba özbeöz Türk olduğu için olabilir mi?

*
İhanet Eden Abad Olmaz

 Sloganlarla, algılarla diklenmeye, en azından tükettiği kadar üretmeden yaşamaya alıştırılan toplumlar uzun süre ayakta kalabilir mi? Asla ve kata hayır…

Adam; iş adamı, adam akademisyen, adam bürokrat, adam seçilmiş veya seçtirilmiş siyasetçi ama kopyala yapıştır yapmaktan zevk alıyor. Alsın, kimsenin zevkine karışacak değiliz lakin muhterem kopyalayıp yapıştırmadan önce bari bak doğru mu, iftira var mı, montajlanmış mı, videodaki yabancı dil konuşma ile alt yazı aynı mı?

Salgın hastalık sonrası Rus-Ukrayna Savaşı, ardından ekonomik kriz ortalığı kavuruyor, geçim sıkıntısında debelenenler her geçen gün artıyor ama bazıları ise halen itip-kakma peşinde.

Unutulmamalıdır ki tarih Türk’e ve Türkiye’ye ihanet edenlerin abad olmadığının örnekleriyle doludur. Zira, el-hak Allah adildir ve her şey Allah’ın kaydı altındadır.

*

Es-selam olsun, ves-selam olsun, has-kelam olsun adalete, ehliyete, liyakate ve istişareye önem verenlere ve Nureddin Mahmut Zengi’ye rahmet okuyanlara.