15 Temmuz Bayram mı? Cumhuriyet tarihimiz için kara bir lekemi mi? Yoksa kara bir gün mü? 15 Temmuz birilerine göre bir bayramdır. Ama şu bilinmelidir ki. Kan ve göz yaşı üzerine bayram yapılmaz. Bu insanlığı da yakışmaz. Onca insanın öldürüldüğü Türk milletinin diken üstünde bir gece geçirdiği onca ocakların söndürüldü bir günü bayram ilan etmek düpedüz bir sadistliktir.

15 Temmuz yüzbinlerce insanın hayatının karardığı yüzlerce insanın hayatını kaybettiği bir gündür. 15 Temmuz binlerce ocağa ateşin düştüğü on binlerce insanın çocuğun kadının masum insanların bir dilim ekmeğe muhtaç bırakıldığı bir gündür. 15 Temmuz on binlerce insanın işinden aşından hayatından edildiği hürriyetinin elinden alındığı çoluğundan çocuğundan ayrı bırakıldığı bir gündür. Böyle her yönüyle acı bir günü bayram ilan etmek düpedüz bir sadistliktir.

15 Temmuz üzerine aylarca uzun uzun yazılar yazdım. Bu hadise gelecekte üniversitelerde doktora konusu olacağını tahmin ettiğim için. Doktora da tez konusu yapacak öğrencilerimize kaynak olması açısından. Bu yazımda 15 Temmuz kimin eseri? Kimlerin dahli var? Bu kalkışma kime yaradı? Niye başarısız oldu. Maksat iktidarın el değiştirmesi miydi? Yoksa birilerine bir ders vermek miydi?  İktidarın daha güçlü hale getirilmesini sağlamak miydi? Amaç sistemin değiştirilmemişiydi.? Kimler yaptı? Kimler tarafından organize edildi? Amaç neydi?  Bu kalkışmada iktidarın payı ne? İktidarın bu kalkışmadan habersiz olması mümkün mü? Haberi varsa kalkışma olmadan önlem alamaz mıydı? Niye almak istemedi? Cürmü meşrut mu yapmak istedi? Kendini topluma haklı gösterebilmek için mi bekledi? Bunca insanın ölmesi yaralanması mı gerekirdi? Bir gecede 3600 hâkim ve savcının görevine son veren yüzbinlerce amir memur öğretim elemanı doktor her meslekten insanın işine son verebilecek bilgiye sahibi olan bu iktidar bu kalkışmadan habersiz olması mümkün mü? Bu sorular uzar gider. Hafızalarda o kadar çok soru var ki hepsi cevapsız bırakıldı. Aydınlatılması için meclis araştırma komisyonu kurulmasına dahi müsaade edilmedi?

Bayram bir sevincin tezahürüdür. 15 Temmuz neyin sevincidir. Bu kalkışmaya sevinmek için, iyi oldu demek için, oh çekmek için sadist bir ruha sahip olmak gerekir. Yapan yaptıran haklı olan olmayan doğrumu eğrimi önceden önlem alin alimiydi beklenilmeli miydi, bunların hepsi tartışılabilir. Ama şu da bilinmelidir ki güzel tertemiz idealleri uğruna onca insanımız telef edilmiştir. Bu yüzbinlerce mağdur edilen insanın içinde gerçek hainin sayıları binleri bulamayacağından adım gibi eminim. Bu mağdur edilen insanları o ihanet şebekesine atan oraya girmesine sebep olanların hiç mi vebalı yoktur. Bir iktidar kavgası muktedir olabilme mücadelesi emperyal güçlerin emrinde bir yarışın eseri olan, Türk milletinin bütün kesimlerinin kiminin mağdur olmasına, kiminin canından olmasına, kimin  bir uzvundan olmasına, üzüntüsüne sebep olan böyle bir günü bayram ilan etmek için sadist ruhlu kimse olmak gerekir.

Bu kalkışmaya zemin hazırlayan sebep olan dahli olan, yardım eden, her ne şekilde olursa olsun içinde yer alan bu zihniyete hizmet eden art niyetli olarak kim varsa hepsinin Allah belasını versin. Hepsine lanet olsun.