EMEKLİ İKRAMİYESİNE BİR ÖNERİ

Emekliliğimizde bizleri ikramiyeye gark edecek yüce devletimizi saygılarımla selamlayarak başlamak istiyorum yazıma. Emeklilik yaşı 65, Türkiye’ de ortalama ömür ise 67… O müthiş emekli ikramiyesini har vurup harman savurmak için iki senemiz var. Ohh, gel keyfim gel!

Anayasa Mahkemesi hiç beklenmedik zamanda emeklilik ikramiyesi üzerine sert bir karara imza attı. 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’ nun 89. maddesinde geçen özetle ‘‘Emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmaz.’’ hükmünü iptal etti. Dolayısıyla SGK, 30 yıldan daha çok çalışanlara emekli ikramiyesini fiili olarak fazladan çalıştıkları yıl oranında arttırarak mağdur emeklilere faiziyle birlikte ödemek zorunda kaldı. Sadece çalışanın değil emeklinin de ekonomik haklarında yapılacak iyileştirmeler desteklenmeli. Bu hususta Anayasa Mahkemesi’ ne teşekkür etmek gerekiyor. Neticede ülkemizde 10 milyona yakın emekli var ve bu rakam 130 ülkenin nüfusundan daha fazla… Yani AYM’ nin bu kararı çevrenizde gördüğünüz her 7 kişiden 1’ ini ilgilendiriyor.

Hazır Anayasa Mahkemesi emekli ikramiyesi üzerine bir karar vermişken ben de emekli ikramiyesine bir öneride bulunmak istiyorum: 

5510 sayılı yasa ve buna dayanarak hazırlanan Malûliyet Tespit İşlemleri Yönetmeliği’ ne göre emekli olabilmek için en erken 10 yıllık SGK priminin ödenmesi gerekiyor. Dolayısıyla 10 yıldan sonra emekli olunabiliyorsa malûlen de olsa memurlara 10 yıldan sonra talep ederlerse emekli ikramiyeleri verilebilmeli. İlk etapta çok fazla yığılma olabilir ama TC kimlik numarasının son hanesine göre ödemeler aylara bölünebilir.

Neden 10 yıl, derseniz hem yasa 10. yıldan sonra emeklilik hakkı tanıyor hem de memurlar evlilikti arabaydı çocuktu sünnetti derken memuriyetlerinin 10. yılından itibaren kredi borç batağı içine giriyorlar. 

Belki bazılarının aklına ‘‘10. yıldan sonra öğretmenler parayı alıp işi bırakırsa ne olacak?’’ sorusu gelebilir. Eee azizim, öğrenciye özel okulda okuyor diye 2500 TL' den 3500 TL' ye kadar maddî destek veren devlet; kendi okulunun öğretmeninden mi parayı sakınacak? Bugün emekli olsam alacağım emekli ikramiyesini 2 yılda cayır cayır harcayacağıma mesleğin 10. yılından sonra alıp harcamam daha doğru olur. Neticede 90’ undan sonra gelen paranın ….... kimseye hayrı olmaz.


Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi