FUAR VE SAMSUN

Samsun, 1 Temmuz 1963

O dönemin mahalli imkanları ve inanmışlığıyla, Samsun’un yakın geçmişinin kaderini etkileyecek bir karar alınır.

Ekonomik, tarımsal, endüstriyel, sosyal ve kültürel yönden gelişimi sağlamak, iç turizmi canlandırmak amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda “ 19 Mayıs Karadeniz Fuarı” açılır.

1964 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile “Türkiye’nin ilk Milli Fuarı” olarak kabul edilir.

1963 yılında 40 bin m2 olarak kurulan fuar, 1981 yılında 150 bin m2 alan ulaşır.

Her yaz 1 ay açık kalır. Ulusal ve Uluslararası birçok firma ve katılımcı gelir. Ulusal, kültürel ve yöresel birçok ürün sergilenir. Dinlenme eğlence tesisleri ile Türkiye’de İzmir Fuarından sonra akla gelen ikinci fuar olur.

1963 yılı ziyaretçisi 300 bin olan fuara o dönem nüfusu 800 bin olan Samsun’da ki fuarı 1969’da 1,2 milyon, 1982 yılında 1 milyon kişi ziyaret eder.

1980’den sonra fuarcılık sektörü dünyada değişim gösterir ve ihtisas fuarları öne çıkar. 90’lı yıllarda fuarcılık sektöründeki hızlı değişime ayak uyduramayan fuar kapanmak zorunda kalır.

***

Aradan 30 yıl geçtikten sonra 15 Mart 2010 yılında OKA destekli, Samsun İl Özel İdaresi, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ Vakfı) ve Samsun Ticaret Borsası kurucu ortaklığı ile “ Samsun Fuar ve Kongre Merkezi” projesine başlandı.

Amaç; bölgenin ve ülkenin ekonomik gelişimine destek olmak ve Samsun’u eski fuar günlerine kavuşturarak hak ettiği eski konumuna getirmek.

4040 m2 ‘lik iki salon fuar alanı, 3876 m2 kongre merkezi ve 340 araçlık otopark.

Kongre merkezi inşaatı devam ediyor. 2015’in ilk yarısında bitecek görünüyor.

***

Ve nihayet, yıllar sonra 18-23 Kasım tarihlerinde düzenlenecek olan “Samsun Otoshow Fuarı” ile “ Samsun Fuar ve Kongre Merkezi” bismillah diyecek.

İşletmesi on yıllığına Türkiye’nin en büyük fuar organizasyon şirketi TÜYAP Fuarcılık Grubuna verildi.

TÜYAP işini iyi bilen, iyi yapan bir işletmeci. Türkiye’de 6. fuar merkezi olarak “Karadeniz’den dünyaya” sloganı ile ilk fuarını gerçekleştirecek.

Yıl sonu olduğu için bu yıl sadece “Samsun Otoshow Fuarı” yapılacak. Otoshow fuarı şu açıdan önemli, çünkü 2015’te Türkiye’de başka Otoshow fuarı olmayacak. 100 bin katılımcı hedefleniyor.

TÜYAP, Samsun’da 2015’te 5, 2016’da 8, 2017’de 10 uluslararası fuar düzenlemeyi hedefliyor.

Fuar takvimine göre, 2015’te, İnşaat, Mobilya&Dekorasyon, Kitap, Tarım ve Gıda fuarlarını takviminde yayınladı.

Bunlardan, “Karadeniz Kitap Fuarı 2015”’in 19 Mayıs haftası olan 18 - 24 Mayıs 2015 tarihinde olmasını çok anlamlı buluyor ve tebrik ediyorum.

***

Samsun kendisine bir hedef koydu ve gerçekleştirdi. Kurumların emeği, desteği ve kararlılığı takdire şayan …

Turizm ile ilgili “yatırım mı önce olur, yoksa tanıtım mı?” sorusunun cevabı ve önceliği hep tartışılır. Bu açıdan otel, tesis ve altyapı yatırımlarını, tanıtımın ve turizm altyapısının öncesinde Samsun'a yapan şirketler de açıkçası büyük bir takdiri hak ediyor.

Samsun’un turizm özellikle kongre fe turizm sektöründen pay almasını sağlayacak olan “Samsun Fuar ve Kongre Merkezi” için Samsunumuza hayırlı olsun diyebiliriz.

Fuarımız hayırlı olsun…

Hüseyin KURT