Ak Parti’nin İstanbul adaylarının tamamı belli oldu. Ak Partinin doğru yaptıklarının yanında ısrar ettiği yanlışlar var. En önemli doğrusu, üç dönem sınırlamasını dikkate almadan anketlerde iyi çıkan başkanlarla devam etme kararı alması. Ak Parti geçen dönem, üç dönem kuralı münasebetiyle Murat Aydın, Mustafa Demir ve Misbah Demircan gibi isimler aday gösterilmeyince ya da başka ilçelere kaydırılınca büyük oy kaybetmişti. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın anketlerde riskli çıkmasına rağmen aday gösterilmesi yanlış oldu. Doğru olan Beyoğlu’nda halen çok popüler olan Demircan’ın aday gösterilerek seçimin riske edilmemesiydi. Ak Parti İstanbul’da her seçimde ikişer, üçer ilçe kaybederek güçten düşüyor. (Geçen yerel seçimlerde Küçükçekmece ve Esenyurt’u, 2014 ve 2009 seçimlerinde Kartal, Ataşehir, Silivri, Beylikdüzü ve Sarıyer’i kaybetmişti.) Ak Partinin, kendi idaresindeyken kaybedip tekrar kazanabildiği bir ilçe bile yok. Yani Ak Partinin kayıpları kalıcı oluyor. Bu seçimlerde de Bayrampaşa, Çatalca ve Beyoğlu kaybedilebilir. Aslında Eyüp kesin kaybedilecekti fakat CHP’nin yanlış aday göstermesi ve ilçede çok sevilen, geçen seçimi başa baş oy alarak kaybeden Emel Hanımın İyi Parti adayı olması tabloyu değiştirdi. Sevilen eski belediye başkanı İsmail İp’in İyi Partiden aday gösterilmesi, Çatalca’da seçimleri üçlü yarışa dönüştürdü.

Bu seçimlerde Ak Parti iki ilçede MHP’yi destekliyor. Bu siyasette Ak Parti açısından hatalı. İstanbul’da her ne yaparsa yapsın Ak Partiye hiçbir şartta oy vermeyecek geniş bir kesim var. Bu kesimin ekseriyeti, gösterilecek adaya bağlı olarak MHP’ye oy verebilir. Bu sav geçen seçimlerde sınanmasına ve Silivri MHP’li aday sayesinde kazanılmasına rağmen yanlışta ısrar edilmesi ilginç. CHP’nin kazandığı ilçeler arasında oy farkının az olduğu, Ak Partiden ziyade MHP’nin teveccüh görebileceği ilçelerde MHP’li aday gösterilseydi cumhur ittifakı daha çok belediye başkanı kazanabilirdi.

Örneğin Maltepe’de MHP geleneksel olarak diğer ilçelere göre daha güçlü. 2019 seçimlerinde MHP’li aday gösterilen bu ilçe az farkla kaybedilmişti. Mehmet Bülent Karataş ya da Ahmet Baykan aday gösterilseydi, seçimleri MHP kazanabilirdi. Zira seçimlerde ikinci bölge teşkilatları ve ocaklar Beşiktaş’a, üçüncü bölge teşkilatları ve ocaklar Silivri’ye yoğunlaşacak. Birinci bölgedeki MHP’li organizasyonların Maltepe’ye konsantre olması sinerji doğururdu. Ayrıca CHP’nin görevdeki başkan yerine, ilçede tanınmayan eski mimarlar odası başkanını aday göstermesi de değerlendirilmesi gereken bir fırsattı.

Ak Partinin muhalefette olduğu ilçelerin ikisinde çok iyi adaylar gösterdiği söylenebilir: Bakırköy’de eski başkan Ali Talip Özdemir ve Küçükçekmece’de yine eski başkan Aziz Yeniay. Ak Parti kazanamasa da Bakırköy’de alabileceği maksimum oyu alacak, Çekmece’ de seçimlere ortak olacak. Yeniay başarılıydı fakat Kadir Çebi de anketlere göre oldukça popüler. Ak Parti, kazanmak, kazanamasa da maksimum oyu almak için Kadıköy, Şişli, Ataşehir, Maltepe, Kartal ve Beylikdüzü gibi ilçelerde Ali Talip beye benzer profilde tanınmış adaylar göstermeliydi.

CHP’nin aralık ayında açıkladığı adaylarla ilgili tespitlerimizi önceki yazımızda detaylı şekilde paylaşmıştık. CHP, ilk önce açıkladığı on iki adayla birlikte, kazanabileceği üç ilçedeki iddiasını büyük ölçüde yitirdi. Geçen hafta on dört aday daha açıklandı. Anketlerde iyi çıkan mevcut belediye başkanlarından beşinin muhafaza edilmesi doğru, Battal İlgezdi’nin tasfiye edilmesi yanlış oldu. Bu tasfiye, Kemal Beyin ekibi dışlanıyor, diye algılanacak. Battal Bey partisinden istifa etti. İstifa mektubunda, CHP’den Alevi ve Kürtlerin tasfiye edildiğini iddia etti.

İlan edilen adaylara bakıldığında, bu iddianın doğru olmadığı ortada. Ama Battal Bey, Alevi toplumunda ağırlığı olan ve sevilen bir kanaat önderi. Eğer Ankara’da da benzer hata yapılarak, Alper Bey aday gösterilmezse bu kanat çok agresif şekilde Ekrem Beyin aleyhine çalışır. Ekrem Beyi kaybettirerek siyaset sahnesinin dışına itmeyi hedefler.  Bu ekip; kongrede Kemal Beye destek verenler, Aleviler ve Kürtler dışlanıyor temasını işler. Üç hedefe kitlenirler. Ekrem Beyin kaybetmesi, CHP’nin ülke genelindeki oylarının azalması ve nisan ayında partiyi olağanüstü kongreye götürmek.

Zafer Partisi yapabileceği en doğru hamleyi yaparak Azmi Beyi adaylaştırdı. Diğer partilerin hiçbirinin ülkücü aday göstermemesi Azmi Beyin hareket alanını genişletiyor. Azmi Beyin kazanma şansı yok ama çok oy alabilir. Seçim kampanyasını, ‘’Bana attığınız her oy, Ankara’ya verdiğiniz, sığınmacı istemiyoruz, mesajıdır.’’,  ‘’Tek Ülkücü Aday’’ ve ‘’Ocaklarda Yetişen Tek Aday’’ konseptleri üzerine kurarsa, Sinan Ogan’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde elde ettiğine benzer neticeyi İstanbul’da tekrarlar, yarışı üçüncü olarak tamamlar.

İyi Parti şu ana kadar ilçelerde güçlü adaylar göstermeyi başardı. Fakat büyükşehir adayı bulamayınca Buğra Kavuncu’yu aday yaptı. Buğra Bey, çok zor ve başarı şansı olmayan bir görevi kabul etti. Bu adaylık kısmen CHP’nin aleyhine olur. Zira Buğra Bey uzun süre il başkanlığı yaptığından CHP’ye kayacak oyların bir kısmının İyi Parti’de kalmasını sağlayabilir. Bununla beraber Buğra Bey genel başkan yardımcısıyken, il başkanı olarak atandığında tasfiye ettiği kadrolar ve CHP ile iş birliğinden yana olduğu için partiden ihraç edilenler ve ayrılanlar, Buğra Bey başarısız olsun diye insanüstü gayret gösterecekler.

İstanbul seçimlerinin sonucunu Yeniden Refahın ve Dem Partinin aday gösterip göstermeyeceği, aday gösterirlerse adaylarının kim olduğu, Kemal Beyin ekibinin alacağı pozisyon ve partilerin yürüteceği kampanyalar belirleyecek. Başak Demirtaş’ın aday olabileceğini açıklaması, Ekrem Beyin aleyhine olduğu kadar, Dem Parti yöneticilerinin hareket alanını daraltıyor. Dem Parti tabanın ekseriyeti İstanbul’da aday gösterilmesini istiyor. Demirtaş gibi bir talipli varken aday göstermezlerse, bu kararı tabanlarına kabul ettirmek için büyük tavizler almalılar. Saadetin aday göstermesi, Memleket Partisinin ve DEVA’nın aday gösterecek olması da, Ekrem Beyin aleyhine olacak.

Geçen dönem saydığımız grupların hepsinin desteğini alan Ekrem Bey adeta yalnızlaştırıldı. Hele Battal Beyin liderlik ettiği grupla, Memleket Partisi iş birliği yaparsa, CHP büyük hasar alır. Çok heyecanlı bir yarış izleyeceğiz. Kazanan kıl payı farkla kazanacak. Ekrem Bey kazanırsa, CHP’de hakimiyet kurmasını ve ilk genel seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olmasını hiçbir beşeri güç engelleyemez. Ekrem Bey kaybederse iddiasını büyük ölçüde yitirir. Partiyi yeniden Kılıçdaroğlu kliği ele geçirir.