Ak Parti çok uzun süren aday belirleme sürecinden sonra Murat Kurum’da karar kıldı. Neden Yerlikaya, Göksu, Turan veya Karaismailoğlu değil de Kurum? Kurum’un seçilmesi, Tayyip Beyin seçimi hemşericilikten ziyade, deprem ve ulaştırma ekseninde götüreceğini gösteriyor. Kurum bu konularda uzman ve çok sayıda projesi var. Aynı bakış açısıyla Tayyip Beyin, Ekrem Beyi en çok ulaşım ve depreme hazırlık konularında başarısız gördüğünü ve seçim kampanyasını bu çerçevede götüreceğini söyleyebiliriz. Eğer hemşericilik ön planda olsaydı Göksu, Turan ya da Karaismailoğlu’nun aday gösterilmesi gerekirdi. Zira İstanbul’da ağırlıkla Karadenizli ve Güneydoğulu seçmen hemşeri endeksli oy kullanıyor. Peki Turan’da depreme hazırlık, konut ve ulaştırma konularında son derece deneyimli. Neden Turan değil de Kurum tercih edildi? Çünkü Turan yaşlı. En yaşlı aday adayıydı. Genç bir aday olan Ekrem Beyin karşısında yaşlı bir isimle çıkmak Binali Beyde yapılan hatanın tekrar edilmesi demekti. Kurum, İmamoğlu’ndan beş yaş genç fakat son derece birikimli.

Kurum’un bir diğer avantajı siyasetçiden ziyade teknokrat olması. Hiç tartışmalara girmemiş, demagoji yapmamış biri. Hiç siyasi bir pozisyonda bulunmamış. Bürokratken bakan yapılmış. 14 Mayıs’ta milletvekili seçilmiş. O günden beri İstanbul BBB adaylığına hazırlanıyor. Eğer seçimlerde seçmen kutuplaştırılarak oy kazanılması hedeflenseydi, Kurum en yanlış aday olurdu. Strateji kutuplaştırma değil, uzmanlığı ön plana çıkarmak. Yani Kurum, demagoji yapmayacak, rakipleriyle tartışmayacak, vatandaşlara projelerini anlatacak. Kutuplaşma stratejisinin takip edilmeyeceği bir seçimde ılımlı, yani karşı kamptan da oy alabilecek aday gösterilir. Mesela Göksu, belediyecilik konusunda son derece bilgili, başarılı ve birikimli bir aday. Ak Partinin potansiyelini toparlayabilirdi ama karşı taraftan oy alamazdı. Çünkü beş yıl boyunca vazifesi icabı CHP’lilerle ve İyi Partililerle dişe diş mücadele etti. İslamcı kimliğiyle tanındı. Kutup başı oldu. Bırakın diğer partilerden oy almayı, laiklik konusunda duyarlılığı olan MHP seçmeninin bir kısmı dahi rakip partilere yönelebilirdi. Demek ki anketlere göre, Ak Partinin kazanması için cumhur ittifakının oyları yetmiyor, diğer partilerden oy almak lazım. Bu açıdan baktığımızda, Yerlikaya’da aday gösterilebilirdi. Hatta Yerlikaya, merkez seçmen için, fanatik olmayan vatandaşlar için daha sempatik. Milliyetçi seçmen, Yerlikaya’yı Kurum’a hiç düşünmeden tercih eder. Başarılı bir vali. Başarılı bir İçişleri Bakanı. Sağlam bir Atatürkçü. Terör ve suç örgütlerinin üzerine kararlılıkla gidiyor. Neden Yerlikaya aday gösterilmedi? Çünkü Yerlikaya deprem, kentsel dönüşüm ve ulaştırma konseptlerine uymuyor. Yerlikaya kamu idaresinde ve güvenlik konusunda bilgi sahibi. Seçim kampanyasının merkezine koyacağınız konseptle çelişen aday gösteremezsiniz. İstanbul BB Başkanının ülke güvenliğiyle ne ilgisi olabilir? Bu tespitimiz, seçimlerde güvenlik, terör ve terör örgütüyle iltisak gibi konuların gündeme gelmeyeceğini göstermez. Bilakis bu konular kampanyada sürekli gündeme gelecek. Bu konuları gündeme en çok İyi Parti getirecek.

Kurum’un bir diğer özelliği vazife adamı olması. Bu özelliği, kampanyada Ekrem Beyin böyle olmadığı vurgulanarak sürekli gündeme getirilecek. Denilecek ki, Kurum, kendisine ne görev verilirse onu yapar. Gözü başka şey görmez. İBBB olduğunda işini yapar. Genel Başkanlık, Cumhurbaşkanlığı veya Cumhurbaşkanı Yardımcılığı düşünmez, hedeflemez. Kurum’un depremler ve doğal afetlerin hemen sonrasında ilgili bölgeye hemen intikal ettiği, gece gündüz çalıştığı ve haftalarca afet bölgesinden ayrılmadığı ifade edilecek. Tabii bu kampanya, Ekrem Bey’in böyle olmadığı vurgulanarak götürülecek. Ekrem Bey süreli başka pozisyonların peşinde oldu, boş zamanlarında belediye başkanlığı yaptı denecek. Elazığ depreminden sonra Elazığ’da yarım gün durup Palandöken’e kayağa gitmesi, ölümlü sel baskınından sonra yarım gün İstanbul’a gelip tatiline devam etmesi görsellerle işlenecek. Diğer aday adaylarının yaptıkları görevler itibariyle, aynı Ekrem Bey gibi, böyle bir geçmişleri yok. Yani onlar aday gösterilseydi, bu özellik Ekrem Beyin böyle olmadığı vurgulanarak işlenemeyecekti. Oysa vatandaş başkan için İstanbul’un öncelikli olmasına, afetlerdeki yaklaşıma önem verir. Kampanya sırasında Kurum asla İmamoğlu ile polemik yapmayacak. Polemiği Tayyip Bey yapacak. Bu strateji ile Tayyip Beyin tarzından rahatsız olan seçmenlere, ’’Ekrem Beyde Tayyip Bey gibi. Kurum farklı.’’ mesajı verilecek. Aday belirleme sürecinde zaman zaman Fahrettin Koca’nın da adı geçti. Koca neden aday gösterilmedi? Çünkü Koca istekli değildi. İstekli olmayan birini aday göstermek, seçimi baştan kaybetmek demekti. Binali Beyde yapılan yanlış tekrar edilmiş olurdu. Heyecanlı bir seçim kampanyası izleyeceğiz.