
Ertuğrul Türkoğlu
BOP’çulara sorular
Türk aydınlarının özellikle milliyetçilerin büyük çoğunluğu dünyadan kopuk olduklarından BOP’ un hala yürürlükte olduğunu sanıyorlar. Dünyanın hiçbir ülkesinde BOP ile ilgili tartışmalar göremezsiniz. ‘’BOP devam ediyor’’ dediğinizde şaka yaptığınızı düşünürler. Ciddi olduğunuzu anlarlarsa sizi ciddiye almazlar. Zira BOP uygulanmış, başarısız olmuş ve tozlu raflara kaldırılmıştır.
BOP, aydınımıza dünyayı ve bölgemizi kolay ama yanlış daha doğrusu eski gerçekliğiyle yorumlamasını sağlayan bir şablon sunuyor. Aydınlarımız BOP şablonunu çok sevdiklerinden ve dünyadan kopuk olduklarından gelişmeleri bu çerçeveden değerlendiriyorlar. Değerlendirmelerini yanlışta olsa sorgulamıyorlar.
Soracağım bazı sorularla BOP’ un artık geçerli olmadığını izah etmeye çalışacağım. BOP’ a göre Irak Şii, Sünni ve Kürt bölgeleri olarak üç parça olacaktı. ABD 20 yıldan uzun süredir asker tuttuğu Irak’ı neden üçe bölmedi? Neden merkezi hükümeti destekledi? Şu an asker sayısı minimum düzeyde. Yakında Irak’tan tamamen çekilecek. Binlerce askeri varken bölemediği Irak’ı askerlerini çektikten sonra nasıl bölecek?
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, 2017 senesinde, halkın %95’inden fazlasının bağımsızlık ilan edilmesi yönünde oy kullandığı referandumdan sonra bağımsızlığını ilan etti. Türkiye, Irak ve İran sınırlarını kapattılar. Böylece Kuzey Irak’a kara ve demiryolu ile ulaşmak imkansız oldu. Bu noktada Amerika’nın tavrı önem kazandı. ABD havadan ikmal yapsaydı hatta sadece hava sahasını açık tutsaydı, Erbil bağımsızlık kararında ısrar edebilirdi. Türkiye’nin, Katar emirinin devrilmesini havayoluyla ikmal yaparak önlediğini hatırlatırım.
Ama ABD, bağımsızlık ilan edildiği an hava sahasını uçuşa kapattı ve kararına uymayan uçakları sivil-askeri ayrımı yapmadan düşüreceğini duyurdu. Amerikalılar bu tavırlarıyla Kürtleri yarı yolda bırakmadılar. Zira referandum gündeme gelir gelmez tavırlarının sert olacağını deklere etmişlerdi. Eğer ABD bağımsız Kürt devleti istiyorsa neden Kuzey Irak’a sahip çıkmadı. O tarihte Irak zayıf, Kuzey Irak güçlüydü. Irak’ta ciddi sayıda Amerikan askeri vardı. Hani nerede BOP?
BOP’ a göre Lübnan parçalanıyordu. Kuzeyde Sünni, merkezde Hristiyan, güneyde Şii ve doğuda Dürzi devleti kurulacaktı. Lübnan iflas etti. Konkordato ilan etti. Batılılar izin verse rahatlıkla bölünürdü. Oysa borçlarını vadelendirdiler, yeni krediler açtılar. Ülke bütünlüğünü korusun diye ellerinden geleni yaptılar.
BOP’ a göre Suriye’de parçalanacaktı. Arap baharını başlatan, Suriye muhalefetini örgütleyen Amerika muhalefetin güçlü, rejimin zayıf olduğu sırada PYD dışındaki muhalefeti desteklemekten vaz geçti. Eğer Amerika BOP’ tan vaz geçmediyse rejimi devirmeye bu kadar yaklaşmışken neden böyle davrandı? Arkasına Rusya ve İran’ı alan rejim, sahipsiz kalan muhalefeti ezince milyonlarca Suriyeli ülkemize sığındı. İran ve Rusya’nın rejimi desteklediği ve birleşik Suriye’den yana olduğu belliydi. Amerika en güçlü hasımlarına terk etme pahasına neden Suriye’den çekildi?
Mısır ve Suudi Arabistan bölündü mü? Bağımsız Filistin kuruldu mu? Amerika, Yemen’in bölünmesi için herhangi bir şey yaptı mı? Husiler gemilerine saldırıncaya kadar, İran’ın müttefiki olmalarına rağmen, Husilere bir tane kurşun sıktı mı? Kaddafi’nin devrilmesinde Amerika başroldeydi. Kaddafi’ye karşı desteklediği muhalifler büyükelçisini planlı bir şekilde katledince, Amerika Libya’dan arkasına bakmadan çekildi. Hem de boşluğu Rusya’nın dolduracağını bile bile. Bu örnekler ABD’nin BOP’ tan vazgeçtiğini açık seçik gösteriyor.
Ortadoğu menşeli terör örgütleri tarafından ABD hedeflerine saldırılması, özellikle de 11 Eylül saldırıları Amerika’nın Büyük Ortadoğu Projesini geliştirmesine neden oldu. Bu projeye göre Ortadoğu’daki diktatörlükler yıkılacak, gerekirse ülkeler bölünecekti. Ortadoğu’ya demokrasi gelince terör örgütlerinin doğmasına ve gelişmesine yol açan koşullar ortadan kalkacaktı. Diktatörlerle birlikte zulüm, hırsızlıklar, yolsuzluklar ve kötü idarede son bulacağından devletler kalkınacak, halklar zenginleşecekti.
ABD Irak ve Afganistan’ı işgal etti. Beş trilyon dolar harcadı. Demokrasinin ithal edilemeyeceğini gördü. Mısır, Tunus, Libya ve Yemen diktatörlerini devirdi. Bu ülkelerde ya iç savaş çıktı ya da iktidara Amerikan karşıtları geldi. Mısır ve Tunus’ta Amerikan taraftarı diktatörlerin yerini Amerikan karşıtı siyasal İslamcılar aldı. İşgaller, iç savaşlar ve düzenin bozulması nedeniyle Amerika’nın yok etmeyi hedeflediği terör örgütleri altın çağlarını yaşadılar. Bu hal Amerika’nın BOP’ tan vazgeçerek işgalleri sonlandırmasına, mevcut rejimleri desteklemesine ve terör örgütleriyle mücadele eden yapılara yardım etmesine yol açtı.
BOP yürürlükten kalktıysa yaşananları nasıl izah edebiliriz? Önce DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütleri ezildi. Şimdi İran ve müttefikleri yani Şii hilali zayıflatılıyor. HAMAS’ a artarda büyük darbeler vuruldu, ateşkesle birlikte mensupları sürgüne gönderilecek. Hizbullah ezildi, mensupları ya silah bırakmaya ya da orduya katılmaya zorlanıyor. Haşdi Şabi Irak ordusuna katıldı. Suriye rejimi devrildi. İran ve Husiler bombalandılar. Kendilerine çizilen sınırlara uyanlar varlıklarını koruyacaklar, uymayanlar yok edilecekler. Olan bu.
ABD ve Avrupa için tehdit, Ortadoğu değil. Çin ve Rusya. Ortadoğu’da ki en büyük ekonomi olan Türkiye 16 ile 21. sıralar arasında ve ikinci en büyük ekonomi olan Suudi Arabistan 19 ile 23. Sıralar arasında gidip geliyor. Oysa Çin ekonomisi tek başına bütün Orta Doğu ülkelerinin toplamının iki katından fazla. Satın alma paritesi dikkate alındığında Amerika’yı yakalamak üzere.
Eğer zengin enerji kaynakları olmasa ne ABD ne Avrupa ne de Çin Ortadoğu’ya dönüp bakar. Ortadoğu büyük güçler açısından zengin enerji kaynaklarına sahip olduğu için önemli. Bölge devletlerinin görevi, petrol ve gazı müşterilerine piyasa fiyatlarından düzenli olarak ulaştırmak. Bunun olması için bölgede terör, iç savaş ve savaş olmamalı. Bu nedenle mevcut rejimlerle anlaşıldı. Silahlı örgütler tasfiye ediliyor. Görev yerine getirildiği sürece büyük devletler Ortadoğu’ya müdahale etmezler. Çin ile ABD’nin başrolde, Rusya, İngiltere ve AB’nin yardımcı rollerde olacağı büyük savaş Pasifikte olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.